Vereniging Milieudefensie

Persbericht

'Geen kaalkap tropisch regenwoud voor stroom Essent'

Milieudefensie lanceert radiospot tegen palmolie

Amsterdam, 11 december 2006 - Milieudefensie start vandaag met een radiospot haar campagne tegen het gebruik van palmolie door energiebedrijf Essent. De radiospot vraagt luisteraars op de website van Milieudefensie een oproep te tekenen tegen de kaalkap van het regenwoud voor elektriciteitsproductie. Essent gebruikt palmolie voor de opwekking van groene stroom. Door de aanleg van oliepalmplantages verdwijnt tropisch bos in Indonesië en Maleisië.

Milieudefensie wil dat Essent stopt met het verstoken van oliepalmproducten voor de opwekking van electriciteit, want de 'groene' stroom van Essent is absoluut niet duurzaam. Niet alleen verdwijnen er tropische bossen, door de aanleg van de oliepalmplantages worden ook grond- en arbeidsrechten van de lokale bevolking geschonden. Verder gaat de palmolieproductie gepaard met vervuiling van bodem en water. En bij de ontwatering van veengebieden voor de aanleg van de plantages komen enorme hoeveelheden van het broeikasgas CO2 vrij.

Essent laat zich voorstaan op haar duurzame beleid. 'Als het bedrijf echt duurzaam wil zijn, moet Essent stoppen met het gebruik van palmolie en oliepalmproducten voor het opwekken van stroom,' aldus Lia van Wijk, campagneleider Globalisering en Milieu bij Milieudefensie.

Palmolie wordt door Essent als zogeheten 'biomassa' gebruikt voor de opwekking van groene stroom. In 2005 was dat circa 200 duizend ton en als het aan Essent ligt wordt dat nog meer. In een gesprek met Milieudefensie erkende Essent dat er problemen bestaan rondom de duurzaamheid van geïmporteerde palmolie uit Indonesië en Maleisië. Desondanks wil Essent niet stoppen met het gebruik van palmolie en oliepalmproducten voor het opwekken van stroom.

Vorige week oordeelde de Reclame Code Commissie dat Essent consumenten misleidt doordat de met palmolie opgewekte stroom wordt verkocht als 'groene' stroom. De commissie vindt dat Essent daarom moet stoppen met de valse reclameuitingen.

In de radiospot van Milieudefensie klinken motorzagen die bomen kappen voor de aanleg van oliepalmplantages. De luisteraar wordt opgeroepen om mee te doen aan de handtekeningenactie tegen de kaalkap van het regenwoud voor de stroom van Essent. De radiospot is van 11 tot 25 december te horen op Radio 1.



Vereniging Milieudefensie