Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt

11 december 2006
Steunmaatregel toezegging: tot 2013 ongewijzigd & voldoende budget

In de beantwoording op vragen vanuit de tweede kamer heeft minister Veerman toegezegd extra budget beschikbaar te maken voor de steunmaatregel voor jonge agrariërs als dit nodig zou zijn. Het NAJK is tevreden met deze uitkomst en ziet ook voor de komende jaren een gouden toekomst voor deze succesvolle regeling.

In de behandeling van de begroting voor 2007 zijn er afgelopen week kamervragen gesteld over de steunmaatregel voor jonge agrariërs. Deze hadden betrekking op de beschikbare gelden voor de regeling zowel voor 2006 als daarna. In de beantwoording geeft de minister aan dat er voor 2006 tussen de 40-50 aanvragers buiten de boot vallen. Het gaat hier uitsluitend om mensen uit de provincies Groningen en Friesland. Deze provincies hebben geen budget beschikbaar gesteld. Het NAJK en de provinciale afdelingen betreuren de houding van deze provincies.

Ook voor de komende jaren van 2007-2013, de POPII periode, is een goede (ongewijzigde) regeling door de minister toegezegd. De beschikbare gelden zijn jaarlijks begroot op 1,5 miljoen, dit bedrag wordt verdubbeld door Brussel. Indien nodig is er daarnaast een extra 5 miljoen beschikbaar. Hierdoor zal er waarschijnlijk voldoende budget zijn, mits de provincies blijven participeren.
Een lager budget zou kunnen leiden tot een aanpassing van de regeling. Het NAJK heeft dit ook meerdere malen aangegeven en heeft gelukkig gehoor gevonden in Den Haag. Erik Smelt, Vice voorzitter van het NAJK: Een aanpassing omwille van het budget leidt in 9 van de 10 gevallen tot een verschraling. Dit is gelukkig voorkomen. Alleen op deze manier kan een regeling die zich inzet voor de verduurzaming van de land- en tuinbouw op een voldoende grote schaal worden voortgezet. Waar het geld vandaan moet komen is nog niet bekend. De minister heeft de kamer gevraagd aan hem over te laten waar hij het geld vandaan haalt.