Nederlandse Vereniging van Journalisten

`Pensioen moet je doen!', mooi fotocadeau
"Ik had nooit gedacht journalist te worden" zegt Ben Messchaert (57). Messchart is een van de vijfenzeventig pensionado's , die aan het woord komt in het fotoboek `Pensioen moet je doen!' De Haagse fotojournaliste Karen Vlieger fotografeerde mensen met beroepen als journalist, helikopterpiloot, acteur, notarisklerk, rechter, fietsenmaker en helpdeskmedewerkster. Zij laten zich zien in hun nieuwe omgeving en vertellen hoe het is gegaan en hoe het nu is.

Journalist Ben Messchart is ex-projectleid/adviseur automatisering en hij besloot `ondanks een niet zo aantrekkelijke pensioenregeling' en met 'twee studerende dochters' te stoppen bij Rijkswaterstaat. Hij kon na een proefopdracht aan de slag als0 verslagever/digitaal fotograaf. Inmiddels heeft Ben een paginagrote rubriek.

Teake Zijlstra (nu shantyzanger/gitarist) schrok toen hij de keus kreeg vervroegd te stoppen als journalist van de Leeuwarder Courant. Maar er "startte in mijn hoofd een proces" en in een flits dacht hij "Grijp die kans". Twee dagen met pensioen zei hij tegen zichzelf "Hier ben ik nou geknipt voor!" In het fotoboek komen ook bekende Nederlanders aan het woord zoals parlementair verslaggever Wouke van Scherrenburg, de prostituee Metje Blaak en de acteur Aart Straatjes.

"Bijna niets doen", is voor hem "een o zo moeilijke kunst". Alle geportretteerden hebben gemeen dat er geen sprake is van een diep gat of uitgeblust zitten achter de geraniums. Karen Vlieger is verrast dat Uitgeverij Appelmoes haar heeft gevraagd voor de fotografie. "Uitgever Margriet Fisser had in totaal acht fotojournalisten uitgenodigd voor nadere kennismaking.

Dat deed ze na een surfsessie op de website van de NVF. Defotojournalist.nl is voor opdrachtgevers blijkbaar een podium om na de eerste kennismaking op het web fotografen uit te nodigen voor een nadere kennismaking", constateert Karen. `Pensioen moet je doen!' is uitgegeven door Uitgeverij Appelmoes Den Haag en is te koop in de betere boekhandel voor Euro 17,95. Zie ook www.karenvlieger.com

(Foto Karen Vlieger - Voor Wim van Eekeres komt een jongensdroom uit)