Ingezonden persbericht


Mogelijke problemen bij ontvangst digitale ethertelevisie

Na de afschakeling van de analoge ethertelevisie afgelopen nacht, blijkt digitale ethertelevisie (Digitenne van KPN) niet overal in Nederland beschikbaar te zijn. En waar Digitenne wel beschikbaar is, is de ontvangstkwaliteit niet altijd optimaal en het programma-aanbod vooralsnog beperkt. Op een speciaal ontwikkelde website www.geenbeeld.nl wordt aangegeven waar digitale etherontvangst niet beschikbaar is en wat de alternatieven zijn. Deze site is zó ontwikkeld, dat consumenten zelf in kunnen vullen of ze géén of slechte digitale etherontvangst hebben. Real time wordt dit verwerkt in een landkaart zodat een up-to-date en onafhankelijk overzicht ontstaat.

Amersfoort, 11 december 2006 ­ TeVolutie Magazine, vaktijdschrift over digitale televisie in Nederland, verwacht dat vanaf vandaag duizenden huishoudens verstoken zullen zijn van digitale etherontvangst van de drie Nederlandse publieke zenders en de regionale zenders. Ook blijken kersverse Digitenne-abonnees onaangenaam verrast door het feit dat het aanbod voorlopig beperkt blijft tot publieke zenders, terwijl een breder programma-pakket was beloofd. TeVolutie Magazine verwacht daarom ook dat de vakhandel overspoeld zal worden met vragen en storingsmeldingen.

"KPN geeft aan dat het dekkingsgebied voor digitale televisie ongeveer 98% is", aldus Arjan Wiertz, uitgever van TeVolutie Magazine. "Onze verwachting is dat dit percentage direct ná de overschakeling vannacht zeker niet gehaald is. Met name omdat KPN het dekkingspercentage baseert op gebruik van een buitenantenne en KPN zelf alleen een pakket aanbiedt met een binnenhuisantenne. Het probleem is dat deze binnenhuisantenne in grote delen van Nederland nog niet te gebruiken is voor ontvangst van digitale ethertelevisie omdat het benodigde aantal zendmasten vanaf vandaag niet volledig operationeel zijn. Een consument koopt een pakket en komt er pas ná de omschakeling achter dat het nog niet volledig werkt", waarschuwt Wiertz. "Wij raden daarom aan voorlopig een buitenantenne te gebruiken, maar er zullen gebieden zijn waar ook deze niet werkt!". Daarnaast hebben veel consumenten inmiddels een Digitenne cadeaupakket gekocht in de veronderstelling dat zij vanaf vandaag overal alle 21 televisie- en 17 radiozenders kunnen ontvangen. Terwijl dit pas in de loop van 2007 het geval is wanneer KPN het volledige aantal (22 in totaal) benodigde zendmasten heeft geplaatst in Nederland voor een gegarandeerd bereik.

Een goed alternatief is volgens Wiertz digitale televisie via de satelliet. Ruim 200 televisiezenders, waaronder de Nederlandse publieke, commerciële en regionale zenders, die overal in Nederland (en ver daarbuiten) zijn te ontvangen in uitstekende kwaliteit en tegen een betrekkelijk lage prijs. De verschillende mogelijkheden worden via www.geenbeeld.nl verder uitgewerkt.

Speciale website: www.geenbeeld.nl
Iederéén kan op deze site door middel van het intoetsen van postcode en huisnummer aangeven of zij geen of slechte digitale etherontvangst (DVB-T ontvangst) hebben. Deze gegevens worden direct verwerkt in een digitale kaart van Nederland zodat een real-time overzichtskaart online beschikbaar is, die de probleemgebieden duidelijk en exact weergeeft. Zo is in één oogopslag te zien waar zich geografisch de problemen met digitale ethertelevisie bevinden. Door middel van een postcode check kan op deze webpagina gelijk bekeken worden op welke alternatieve manieren de publieke en regionale zenders te ontvangen zijn, welke abonnementen beschikbaar zijn en welke kosten deze bedragen. Kijk voor meer informatie over het digitale etherbereik in Nederland op www.geenbeeld.nl.

TeVolutie Magazine
TeVolutie Magazine - vakblad voor professionals in TV distributie netwerken - is een uitgave van Studio Opmerkelijk. Kijk voor meer informatie over digitale televisie in Nederland op www.tevolutie.nl.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
TeVolutie Magazine
Arjan Wiertz
T: 033 455 83 38
E: pers@geenbeeld.nl

100% Puur
Judith Huisman
T: 06 53 83 13 16
E: judith@100procentpuur.nl