AXA Verzekeringen

AXA en Winterthur fuseren verder, DBV blijft toch apart 8 dec 2006

In vervolg op de aangekondigde overname en eerdere mededelingen over het fusiebedrijf AXA Nederland/DBV Nederland/Winterthur Nederland, maakt AXA nu bekend dat DBV Nederland niet opgaat in het fusiebedrijf, maar onder eigen label als aparte vennootschap blijft voortbestaan.

De activiteiten van DBV bestaan vooral uit hypotheken en direct ingaande lijfrentes. DBV groeit daarin al jaren zeer snel, ook in 2006. Het rendementsbegrip dat DBV daarbij al jaren hanteert wijkt af van het door AXA Groep gehanteerde. Het door AXA gehanteerde model was niet goed toepasbaar op DBV als stuurmaatstaf. AXA heeft na aanvankelijke overeenstemming over een plan van actie voor de integratie van DBV, toch besloten om DBV niet op te laten gaan in het fusiebedrijf. De integratie zou een te groot afbreukrisico voor DBV Nederland met zich meebrengen, met mogelijk grote negatieve effecten op groei, resultaat en werkgelegenheid. Ook zou een moeizame integratie negatieve gevolgen voor het hele fusiebedrijf kunnen hebben, mede door de lange periode die noodzakelijk zou zijn om DBV adequaat te integreren.

AXA kiest ervoor om een integratie niet 'coute que coute' te forceren en zijn ambities op groei en klanttevredenheid niet in gevaar te brengen en heeft besloten DBV niet op te laten gaan in het fusiebedrijf, maar onder eigen label te laten voortbestaan. Het aandeelhouderschap van DBV Nederland blijft bij DBV/Winterthur Duitsland; DBV wordt dus geen dochter van AXA Nederland.

Integratie gaat door

Voor het fusiebedrijf in Nederland betekent dit dat het integratieproces voortgezet wordt met de twee bedrijven Winterthur Nederland en AXA Nederland. In de komende weken wordt bepaald in welke mate deze wijziging gevolgen heeft voor de gekozen structuur van de nieuwe organisatie. Het ligt in de verwachting dat de integratie hierdoor sterk vereenvoudigd wordt en aan snelheid kan winnen.

Over AXA

Over de hele wereld levert AXA producten en diensten met de belofte van Financial Protection: bescherming en hulp bij het realiseren van de plannen van klanten, in elke fase van hun leven. Wereldwijd heeft AXA momenteel 50 miljoen klanten, 110.000 werknemers, 72 miljard euro omzet en 3,3 miljard euro nettowinst over het jaar 2005. AXA staat in 2006 op de 15e plaats in de Fortune Global 500, de grootste ondernemingen ter wereld.