Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Week 50, 11 december 2006

StemWijzer bracht kiezer op andere gedachten

Bijna een derde (31%) van de gebruikers van de StemWijzer geeft aan dat het stemadvies mede hun partijvoorkeur heeft bepaald. Ongeveer een op de zes mensen (15%) die de StemWijzer hebben ingevuld, is op grond van het stemadvies op een andere partij gaan stemmen dan men eerst van plan was. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van de Universiteit van Tilburg onder de 4,7 miljoen gebruikers van de StemWijzer.

Door de aandacht te vestigen op de belangrijkste verkiezingsthema's en door de verschillen tussen partijen te verduidelijken, zijn de gebruikers van de StemWijzer opnieuw aan het denken gezet over hun partijkeuze. De SP, het CDA en de PVV (Groep-Wilders) hebben hiervan het meest geprofiteerd, hetgeen vooral ten koste is gegaan van de PvdA en de VVD.

De belangrijkste reden om de StemWijzer te gebruiken was om te testen of het stemadvies overeenkomt met de partij waarop men van plan was te gaan stemmen (45%). Andere kiezers (24%) wilden gewoon weten op welke partij zij het beste konden stemmen. De StemWijzer heeft volgens de ruim de helft (53%) van de gebruikers de verschillen tussen partijen verduidelijkt. Bijna de helft (48%) zegt dat de StemWijzer hen gewezen heeft op de belangrijkste verkiezingsthema's.

Gevraagd naar de waarde van het stemadvies, wordt verder vaak genoemd dat het heeft geholpen bij het bepalen van de partijkeuze (46%), dat het een aanleiding was voor discussies met vrienden en kennissen (43%) en dat het heeft gestimuleerd om op zoek te gaan naar andere politieke informatie (43%). De gebruikers zijn tevreden over de StemWijzer. Gemiddeld beoordelen zij de StemWijzer met het rapportcijfer 7.

De StemWijzer blijkt een gunstig effect te hebben gehad op de opkomst bij de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen. Meer dan 12% van de gebruikers was eigenlijk niet van plan te gaan stemmen maar heeft dat dankzij de StemWijzer uiteindelijk wel overwogen.

De gemiddelde gebruiker van de StemWijzer is niet veel jonger of ouder dan de gemiddelde kiezer. Zo is het aantal gebruikers dat 65 jaar of ouder is, groter dan het aantal gebruikers onder de 24 jaar. Verder is het aantal mannen en vrouwen nagenoeg gelijk. De gebruikers van de StemWijzer zijn wel hoger opgeleid dan de gemiddelde kiezer.

Voor meer dan een kwart van de gebruikers kwam het stemadvies precies overeen met de partijvoorkeur; voor bijna de helft kwam het stemadvies ongeveer overeen met de partijvoorkeur.

Het onderzoek is uitgevoerd door de Tilburgse School voor Politiek en Bestuur van de Universiteit van Tilburg, in opdracht van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP). Een op de vijf gebruikers van de StemWijzer is meteen na het invullen gevraagd deel te nemen aan een online enquête. In totaal hebben 3000 mensen deelgenomen aan het onderzoek.

Noot voor de pers:

Voor vragen over het onderzoek kunt u contact opnemen met: dr. Marcel Boogers van de Universiteit van Tilburg, (013) 46 68 135 / 06 41 38 79 07

Voor vragen over de StemWijzer:

Jochum de Graaf, projectleider, (020) 52 17 600

Het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) is een landelijke, niet-partijgebonden organisatie met als doel mensen te betrekken bij politiek en samenleving. Zie ook www.publiek-politiek.nl.