Gemeente Soest

Brand- en bouwveiligheid

Datum: 11/12/2006

Gemeente voert controle uit op brand- en bouwveiligheid

Soester brandweer en bouw- en woningtoezicht controleren horeca vol in bedrijf

De brandweer en bouwinspecteurs van de gemeente Soest hebben op zaterdag 9 december 2006 controles uitgevoerd in de horeca van de gemeente Soest.

De controle vond plaats tussen 17.00 uur en 03.00 uur, dus op tijdstippen dat de horeca vol in bedrijf is. Hierbij ging de aandacht met name uit naar de brand- en bouwveiligheid van de gebouwen.

Uit de controle blijkt dat het grote merendeel van de horecabedrijven voldoet aan de voorschriften.

De gemeente bezocht de horeca op tijdstippen dat deze vol in bedrijf was. Zo werden rond de klok van 18.00 uur vooral restaurants en eetcafés bezocht.

Later op de avond bezochten de medewerkers cafés en bars. In de 35 etablissementen die gecontroleerd zijn, ging de aandacht onder meer uit naar de beschikbaarheid van nooduitgangen en vluchtwegen en het aantal aanwezige bezoekers. Ook werd het personeel gevraagd naar ontruimings- en noodprocedures. Verder letten de controleurs op de brandveiligheid van versieringen.

Uit de controle blijkt dat een groot deel van de horeca in de gemeente Soest voldoet aan de (brand-) veiligheidseisen. Ook de kerstversieringen voldoen in alle bezochte horeca aan de brandveiligheidseisen.

Wel troffen de inspecteurs een aantal kleine manco's aan zoals defecte lampen van de verlichtingen van de nooduitgangen en versperden in een aantal gevallen obstakels de vluchtwegen. Ook waren bij enkele horecabedrijven de vluchtwegen buiten geblokkeerd met fietsen, geparkeerde auto's en terrasmeubelen.

In drie gevallen voldeden horecapanden bouwkundig niet aan de voorschriften. Het gaat hier met name om niet aanwezige of afgesloten nooduitgangen en vluchtwegen en het ontbreken van deugdelijke noodverlichtingsarmaturen. De gemeente heeft inmiddels afspraken gemaakt met de desbetreffende horecaondernemers over aanpassing van de gebouwen en de naleving van de regels.

De onaangekondigde controle viel in goede aarde bij de bezochte ondernemers en het uitgaanspubliek. Zij reageerden positief op de controle en de adviezen die zij kregen van de brandweer en de medewerkers van bouw- en woningtoezicht.

© 2004-2006 Gemeente Soest - Disclaimer