SP Tilburg


Tilburg, 11 december 2006

SP wil gratis treinen binnen Tilburg

De SP stelt vanavond aan het college voor om met NS te onderhandelen over gratis treinen binnen de stadsgrenzen van Tilburg. Nu met invoering van de nieuwe dienstregeling blijkt dat Station Reeshof nog steeds niet beter bediend wordt en ook het Euroticket niet is ingevoerd, is het tijd voor meer duidelijke en eenvoudige maatregelen: stop met kaartjescontroles tussen Reeshof en Centraal.

Al in 2003 kreeg wethouder Aarts van de gemeenteraad de expliciete opdracht om het zogenaamde Euroticket in te voeren: voor één euro op en neer tussen Reeshof en Centraal. Al vier jaar op een rij lukt het de wethouder niet om deze opdracht uit te voeren.

Blijkbaar is het te ingewikkeld om in te grijpen in de prijssystematiek van NS. Maar inwoners van de Reeshof hebben niets aan die constatering. SP raadslid Paul Huijgen: "Nu de dienstregeling 2007 is ingegaan blijkt de Reeshof opnieuw niet beter te worden bediend. De raad heeft al meerdere malen uitgesproken dat dat zo niet langer kan. Het is nu dus tijd voor nieuwe voorstellen die eenvoudiger zijn in te voeren".

Openbaar vervoer wordt op verschillende manieren in Tilburg goedkoper. Onder anderen door uitbreiding van de Piekbus, maar ook door het gratis maken van busvervoer voor bepaalde doelgroepen. Het kijken naar gratis OV heeft het afgelopen jaar overal nieuwe impulsen gekregen. Gratis treinen binnen Tilburg zou hieraan een waardevolle bijdragen kunnen leveren. De NS verdient nu toch geen bergen goud aan die enkele kaartjes Reeshof - CS die verkocht worden, en het is voor het spoorbedrijf alleen maar goed als meer mensen er aan gewend raken met de trein te reizen.

Huijgen: "Dit voorstel is zeer eenvoudig: geen gedoe met speciale kaartjes voor een goedkope of gratis treinreis, maar gewoon besluiten en communiceren dat tussen Reeshof en Centraal niet gecontroleerd zal worden en het toegestaan is op dit traject zonder vervoersbewijs te reizen. Daar moet zelfs wethouder Aarts iets mee kunnen."

www.tilburg.sp.nl