Ingezonden persbericht


P e r s b e r i c h t

Den Haag, 11 december 2006

Ziekenhuissector start grootschalig oncologieproject

Binnen twee jaar zijn oncologen van 30 ziekenhuizen en 3 Integrale Kanker Centra in staat om met elkaar op afstand samen te werken. Door de invoering van teleconsultatie en telecollaboratie kunnen kankerpatiënten sneller worden geholpen en dalen de behandelkosten. Dit opschalingsproject wordt mede mogelijk door een financiële bijdrage van 1,2 miljoen Euro uit het rijksbrede actieprogramma Maatschappelijke Sectoren & ICT (M&ICT). De deelnemende instellingen hebben een samenwerkingsverband gevormd en dragen zelf ook 1,2 miljoen Euro bij. Nederland Breedband Land (NBL) heeft het initiatief genomen voor dit opschalingsproject.

Het project Teleconsultatie in de oncologie is gebaseerd op enkele bestaande succesvolle toepassingen. Door het oplossen van knelpunten in techniek en organisatie en het bijeenbrengen van een aantal regio's, heeft het NBL er voor gezorgd dat het project nu kan worden verbreed naar 30 ziekenhuizen..Drie Integrale Kanker Centra (Zuid, Midden-Nederland en Noord) hebben daarbij een coördinerende rol. Het Integraal Kanker Centrum Zuid fungeert als penvoerder van het project.

Naast het samenwerken op afstand worden nieuwe werkvormen (telecollaboratie) en consulentendiensten ingevoerd, zoals virtuele tumorwerkgroepen, real-time telepathologie consult en breedband webconsult. Zo'n 1000 zorgprofessionals zullen gebruik maken van deze moderne teleconsultatiemiddelen. Bij de introductie van het gebruik worden zorgverleners getraind en begeleid. Daartoe worden procedures en trainingen ontwikkeld en in de instellingen toegepast. Tijdens de invoering van het project worden ook vernieuwde werkwijzen voor oncologische consulten en multidisciplinaire samenwerking ontwikkeld en ingevoerd.

Door de inzet van teleconsultatie en telecollaboratie kunnen oncologen op afstand met elkaar overleggen. Dit vergroot de efficiency en de effectiviteit (25 % meer besproken patiënten per bespreking; sneller deskundig advies over behandelingen). Het probleem van achterblijvend zorgaanbod bij toenemende zorgvraag in de oncologieketen wordt hiermee deels opgevangen. Tevens wordt de oncologie een belangrijke referentie voor andere curatieve zorgketens.

Tot dusverre is het lastig gebleken om in de zorg tot landelijke opschaling van best practices met ICT-gebruik te komen. Het actieprogramma M&ICT, waarin het Ministerie van Welzijn Volksgezondheid en Sport participeert voor het onderdeel zorg, bevordert breder gebruik van ICT. Mede door de steun van dit Actieprogramma kunnen nu binnen twee jaar primaire zorgprocessen verbeterd worden door het toepassen van moderne breedbandtechnologie. Om te beginnen in de oncologie. De resultaten komen beschikbaar voor andere IKC-regio's, zodat de toegepaste technologie ook in andere ziekenhuizen en voor andere specialismen wordt ingezet. Een perspectief waar patiënten direct van profiteren.

Over M&ICT
Het Actieprogramma wil maatschappelijke vraagstukken aanpakken door de opschaling van succesvolle, kleinschalige ICT- toepassingen in de sectoren mobiliteit, onderwijs, veiligheid en zorg. Het Actieprogramma is een initiatief van de ministeries van EZ, BZK, Justitie, OCW, V&W en VWS.

Over NBL
Het NBL is een onafhankelijk samenwerkingsverband van overheid en bedrijfsleven, dat maatschappelijke en economische sectoren stimuleert en helpt beter en slimmer gebruik te maken van breedband. Het NBL is actief in gezondheidszorg, onderwijs, MKB, mobiliteit, regionale ontwikkeling en in het thema mobiel werken.

Voor meer informatie kunt u terecht op www.nederlandbreedbandland.nl en www.m-ict.nl

Noot voor de redactie (