LTO Noord


Breed gedragen verzoek aan Tweede Kamer voor investering in weidevogelbeheer

Er is per direct een investering nodig in het weidevogelbeheer in Nederland. Deze oproep doet Natuurmonumenten samen met Natuurlijk Platteland Nederland, LTO noord, Landschapsbeheer Nederland, Vogelbescherming Nederland, Staatsbosbeheer en De Landschappen aan de Tweede Kamer. De organisaties hebben afgelopen donderdag een brief gestuurd naar de vaste kamercommissie voor Landbouw Natuurbeheer en Voedselkwaliteit. Daarin roepen zij de politieke partijen op om bij de begrotingsbehandeling van LNV die in de eerste week van december plaatsvindt, ⬠6 miljoen vrij te spelen voor de leefgebieden van gruttoâs tureluurs, watersnippen en andere weidevogels.

Het aantal weidevogels in Nederland gaat dramatisch achteruit. Om deze trend te keren is het Weidevogelverbond in het leven geroepen. Op 15 juni jongstleden hebben alle partijen die bij het weidevogelbeheer betrokken zijn, (agrarisch natuurbeheerders, terreinbeherende organisaties, landbouworganisaties, vrijwilligersorganisaties en overheden) een actieprogramma ondertekend. Dit actieprogramma moet de achteruitgang van de weidevogelstand een halt toeroepen en vanaf 2010 zou er zelfs sprake moeten zijn van herstel. Minister Veerman heeft bij de ondertekening toegezegd om werk te maken van de financiering van het actieprogramma. Tot op heden is elke concrete toezegging van financiering uitgebleven. Het lijkt erop dat het gevoel van urgentie dat een half jaar geleden bestond met de weidevogels mee is gevlogen naar hun overwinteringsplekken in het zuiden.

Maar voor de weidevogels is inmiddels ieder broedseizoen van groot belang om voort te blijven bestaan. Er is per direct inzet nodig om de kwaliteit van hun leefgebieden, het cultuurhistorische weidelandschap van Nederland, te verbeteren. Het maatschappelijk draagvlak voor het behoud van de weidevogels is groot, de partners in het weidevogelverbond staan klaar om daarvoor te zorgen. Nederland heeft bovendien een internationale verantwoordelijkheid voor deze soorten, ons agrarisch cultuurlandschap is hét gebied waar zij broeden en hun jongen groot brengen.

Voor meer informatie over de brief:

Jan Bos, Afdeling Extern Beleid vereniging Natuurmonumenten 035-6559730

Hans Ghijsels, LTO Noord Noord-Holland 023-5162340

Maandag 11 december 2006