Gespecialiseerde aannemers bouwen mee aan vernieuwing

Regieraad bouw

Gouda, 11 november 2006

De Confederatie Gespecialiseerde aannemers (Conga) gaat met de Regieraad Bouw samenwerken om de bouw naar een hoger plan te tillen en van een nieuw elan te voorzien. De gemaakte afspraken staan beschreven in een Vernieuwingsakkoord dat vandaag is ondertekend door de heer A.C. Blonk, voorzitter van de Conga, en dr. J.C.M. Hovers, voorzitter van de Regieraad Bouw. De Conga is een koepelorganisatie waarbij acht ondernemersorganisaties zijn aangesloten. De in totaal 1.100 lidbedrijven zijn werkzaam in de beroepsgroepen metselen, tegelzetten, betonboren, dakdekken, betonstaalverwerken, kitten, voegen en gevelreinigen en steigerbouwen.

Volgens het Vernieuwingsakkoord zet de Conga zich in om de professionaliteit van het ondernemerschap van gespecialiseerde aannemers te bevorderen. Onlangs is er een databank in gebruik genomen waarin de lidbedrijven de gereedschappen vinden om hun bedrijfsvoering verder te professionaliseren. Begin volgend jaar start de Conga in samenwerking met Syntens de ontwikkeling van strategie- en marketinginstrumenten. Met Syntens zullen ook campagnes worden opgezet om de achterban te ondersteunen bij automatisering. De Conga zal het toepassen van standaardsystemen voor digitale communicatie tussen bouwpartners bevorderen. Voorts wordt er gewerkt aan een kwaliteitsregeling die kan leiden tot een keurmerk voor gespecialiseerde aannemers.

Zeer recent heeft de Conga een onderwijsinstelling opgericht voor de gehele GA-sector. Jongeren wordt hier niet alleen vakmanschap, maar ook een bredere ontwikkeling meegegeven. Het voornaamste doel is het versterken van het innovatieve karakter van de branche.

De Conga begint binnenkort met het opstellen van een eigen gedragscode die vervolgens zoveel mogelijk zal worden afgestemd op de gedragscode van de hoofdaannemers. Al eerder heeft de Conga de publicatie 'Samen door één deur' het licht doen zien. Hierin worden handreikingen gedaan om de samenwerking tussen hoofdaannemer en gespecialiseerde aannemer te verbeteren.
Om waarborgen te bieden voor de positie van de consument, gaat de Conga in de loop van 2007 een geschillenregeling in het leven roepen.

Het belang van maatschappelijk verantwoord ondernemen staat bij de Conga hoog in het vaandel. In 2007 worden in een aantal wijken voorbeeldprojecten opgezet om de kwaliteit van de leefomgeving en de sociale cohesie te bevorderen. Te denken valt aan het opknappen van verpauperde buurten en het inzetten van werkloze jongeren.

Volgens Conga-voorzitter Blonk is het cruciaal dat de gespecialiseerde aannemers meedoen bij het bedenken en vormgeven van de toekomst van de bouw. 'Uiteindelijk moeten onze inspanningen ertoe leiden dat de gespecialiseerde aannemer een zodanige professionaliteit ontwikkelt, dat hij een rol als volwaardig partner in de bouwketen kan opeisen.' Regieraad-voorzitter Hovers wees op het feit dat de bouw voor het overgrote deel uit kleine en middelgrote bedrijven bestaat. 'De vernieuwing van de sector kan dus alleen slagen als het MKB meedoet. Omdat de gespecialiseerde aannemers vrijwel allemaal tot deze categorie behoren, ben ik zeer verheugd dat de Conga een voortrekkersrol wil spelen in ons Vernieuwingsoffensief.'

De Regieraad Bouw heeft nu 13 Vernieuwingsakkoorden gesloten met organisaties van opdrachtgevers, opdrachtnemers en adviseurs. De Regieraad is door de ministers van EZ, VROM en V&W in het leven geroepen om de vernieuwing van de bouwsector aan te jagen.

Voor nadere informatie:

Regieraad Bouw
Leo Steijn, manager Communicatie
Tel. 0182 540 626
Mobiel: 06 51 35 41 38
E-mail: leo.steijn@regieraadbouw.nl