Ingezonden persbericht


nederland maritiem land
dutch maritime network
11 december 2006 Nederland Maritiem Land - serie, deel 31
press release

Maritieme cluster, sterker en internationaler

Nieuwe economische monitor nederlandse maritieme cluster

De Nederlandse maritieme bedrijven doen internationaal goed mee. De export neemt verder toe en de werkgelegenheid wordt steeds internationaler. Ten opzichte van de Nederlandse economie doet de maritieme cluster het ook goed. Dit valt op te maken uit het onderzoek "De Nederlandse Maritieme Cluster, Economische Monitor 2006", dat in opdracht van Stichting Nederland Maritiem Land werd uitgevoerd door het onderzoeksbureau Policy Research Corporation. De studie werd mogelijk gemaakt door het Ministerie van Verkeer en Waterstaat.

De maritieme cluster in 2005
Na een zwakkere periode in de jaren 2002 en 2003 profiteert de maritieme cluster nu volop van een sterke vraag naar vervoer, energie, landaanwinning en recreatie. Hierdoor werd in 2005 de achterstand op de rest van de Nederlandse economie al bijna ingelopen. Met name waterbouw, scheepsbouw, watersportindustrie, havens en offshore deden het voortreffelijk. Door budget-, en quotabeperkingen gaven de marine en de visserijsectoren echter een daling te zien. Ook teleurstellend zijn de ontwikke- lingen in de Zeevaart waar door bedrijfsovernames en afnemende aantrekkelijkheid van Nederland als scheepvaartland, de sector onvoldoende profijt wist te trekken van de gunstige internationale vervoersmarkt.

In totaal leverden de 11.500 maritieme bedrijven een toegevoegde waarde van 13.3 miljard aan het Bruto Nationaal Product. De totale werkgelegenheid bedroeg 187.000 personen. De verwachtingen voor de nabije toekomst zijn bijzonder positief. De opdrachten overtreffen de aanwezige capaciteit en veel bedrijven zijn tot in 2008 al volgeboekt.

Globalisering
De maritieme wereld blijft zich internationaliseren en Nederland doet daar goed in mee. De maritieme export nam verder toe tot 64% van de omzet in goederen en diensten. Het aantal buitenlanders in Nederlandse dienst nam toe tot 25% (37.500 personen) van de totale directe werkgelegenheid van de Nederlandse Maritieme Cluster. Er werken in totaal 9.000 Nederlanders bij bedrijven met buitenlandse moeders. De verwachting is dat de globalisering zich verder zal doorzetten, waarbij Nederland het in toenemende mate zal moeten hebben van innovatie, van productleiderschap en de regierol in complexe processen.

---

NEDERLAND MARITIEM LAND
DUTCH MARITIME NETWORK

Dezelfde munt PRESS RELEASE "Export en innovatie zijn eigenlijk twee zijden van dezelfde medaille", stelt Fritz Conyn, voorzitter van de Dutch Maritime Trade Board, het platform van maritieme exporteurs. "Om te kunnen exporteren heb je innovatieve producten nodig, en de ervaringen die je opdoet met buitenlandse klanten stimuleert weer een andere en innovatieve kijk op je product en het voortbrengingsproces". Conyn is zeer verheugd over de hernieuwde aandacht van de Nederlandse overheid voor de maritieme cluster en de innovatie- en export stimulansen die gemeenschappelijk ontwikkeld worden. Paradox
Niko Wijnolst, voorzitter van Nederland Maritiem Land wijst op de economische paradox die ontstaat bij internationalisering. "Nederland kent een vijftigtal leader firms, die internationaal opereren en zeer succesvol zijn. Maar dit succes vertaalt zich vaak niet in een hogere toegevoegde waarde in Nederland indien dit door een buitenlandse vestiging wordt verdiend. Door deze methodiek wordt het succes van de internationale bedrijven onvoldoende in kaart gebracht", aldus Wijnolst, die ervoor pleit om ook de toegevoegde waarde van de Nederlandse maritieme bedrijven in Europa en daarbuiten nader te onderzoeken.

Bestellen boek
Het boek "De Nederlandse Maritieme Cluster: Economische Monitor 2006" (ISBN 90-
5199-515-6) is te bestellen bij Nederland Maritiem Land per fax: (010) 205 53 07 of per e-mail: info@dutch-maritime-network.nl. De samenvatting is digitaal beschikbaar op http://forum.dutch-maritime-network.nl, communicatie - NML serie.

Informatie:
Stichting Nederland Maritiem Land
Drs.ir. H.P.L.M. Janssens
Tel. (010) 205 27 20

Bijlage: Boek

Stichting Nederland Maritiem Land netwerkt voor de gehele maritieme cluster: zeescheepvaart, scheepsbouw, maritieme toeleveringsindustrie, offshore, binnenvaart, natte waterbouw, havens, maritieme dienstverlening, visserij, marine en watersportindustrie. Samen met de aangesloten brancheorganisaties richt de Stichting zich op verbetering van het maritieme beleid in Nederland en op de verbetering van het imago van de cluster. Aandachtspunten van de Stichting zijn: Communicatie, Export, Innovatie, Maritieme Arbeidsmarkt en Onderwijs en Europa. Het bestuur van de Stichting is samengesteld uit prominente personen uit de diverse maritieme sectoren, die op persoonlijke titel zitting hebben.
---

NEDERLAND MARITIEM LAND
DUTCH MARITIME NETWORK

Economische Betekenis Nederlandse Maritieme Cluster, 2002-2005

bedragen in miljoen 2002 2005

Directe omzet 21.428 23.543 waarvan export 12.555 14.213 Directe productiewaarde 18.507 20.280 Directe toegevoegde waarde 9.520 10.040 Toegevoegde waarde totaal 12.582 13.300 Directe werkgelegenheid (in personen) 135.600 133.250 Werkgelegenheid totaal 190.000 187.000 Werkgelegenheid buitenland 35.000 37.500 bron: Policy Research Corporation


---

---- --