Rexroth laat 's werelds grootste wiel draaien

Bosch rexroth b.v.

Rexroth laat 's werelds grootste wiel draaien

Hydraulische aandrijving voor The Great Beijing Wheel (Beijing Reuzenrad)

Eind november verkreeg Bosch Rexroth BV van The Great Wheel Corporation het contract voor de levering van het aandrijfsysteem voor het allergrootste reuzenrad ter wereld. Het 208 meter hoge reuzenrad komt te staan in het Chaoyang Park in de Chinese hoofdstad Beijing en zal op tijd in bedrijf worden genomen voor de Olympische Spelen van 2008. De omvang van de opdracht omvat de engineering van het project, de levering en de installatie van het complete aandrijf- en besturingssysteem, inclusief de automatisering van de instapstations.

Betrouwbaar en veilig - dat zijn de belangrijkste eisen die worden gesteld aan de technische systemen om The Great Beijing Wheel aan te drijven. Dit allergrootste reuzenrad ter wereld, met een diameter van 198 meter, brengt maar liefst een gewicht van 2800 ton op de fundering die net gereed is gekomen. Dat komt overeen met het gewicht van zeven jumbo jets. Het door Rexroth ontworpen aandrijfsysteem bestaat uit een krachtig, bijna onderhoudsvrij hydraulisch aggregaat. Hydromotoren drijven 32 speciale banden aan die tegen The Great Beijing Wheel aandrukken om het te laten roteren met een zeer constante snelheid van drie omwentelingen per uur. Een reservesysteem garandeert een betrouwbare werking, zelfs als zich een storing voordoet in het hoofdsysteem. Het Rexroth aandrijfconcept is al eerder toegepast en drijft met succes de London Eye aan, die aan de oevers van de Theems in Londen staat. De London Eye is tot nog toe het grootste reuzenrad in de wereld.

De 48 capsules van The Great Beijing Wheel bieden elk plaats aan 40 passagiers die in en uit kunnen stappen terwijl het wiel draait. Bosch Rexroth levert ook de automatiseringscomponenten voor de bewegende in- en uitstapstations. Ze bewegen synchroon met de rotatie van het reuzenrad en bevinden zich aan beide zijden van het wiel. Het resultaat is, dat circa 5760 passagiers per uur kunnen genieten van het fantastische uitzicht over de hoofdstad Beijing.

Met haar divisie Systems & Engineering beschikt Bosch Rexroth over een specialist in de wereldwijde verkoop en levering van hoogwaardige aandrijf- en besturingsoplossingen. Op de Chinese markt zijn zo op turn key basis onder andere de theater technologie voor het China National Grand Theater in Beijing, de sluizen voor het Drie Kloven project, de golfopwekkingsinstallatie voor China Scientific Ship Research Centre inWuxi en de automatische systemen voor de eerste terminal voor veerboten (welke tyfoonkrachten kunnen weerstaan) over de Qiongzhou Straits geleverd.