Spoedige verbetering van het Maas-waarschuwingssysteem beloofd

Stichting reinwater

Stichting Reinwater
RIWA-Maas
WWF-België

PERSBERICHT

Spoedige Verbetering van het 'Waarschuwings- en alarmsysteem Maas' toegezegd door Internationale Maascommissie

Amsterdam, Brussel, 11 december 2006 - De Internationale Maascommissie (IMC) heeft toegezegd op korte termijn de werking van het 'Waarschuwings- en Alarmsysteem Maas' te verbeteren. Deze toezegging volgde op vragen van Stichting Reinwater, drinkwaterbedrijven en Belgische milieuorganisaties naar aanleiding van de sterk verhoogde cadmium-lozing in de Maas, welke in mei jl. werd ontdekt. De milieuorganisaties en drinkwaterbedrijven zijn verheugd over de toezeggingen en zullen erop toezien dat deze worden nagekomen.

Vrijdag 8 december vond in Luxemburg stad de jaarlijkse plenaire vergadering van de Internationale Maascommissie plaats. Voorafgaand aan deze zitting deden de milieuorganisaties en drinkwaterbedrijven een persbericht uitgaan om de Maascommissie en de betrokken ministers te herinneren aan hun afspraken die waren gemaakt naar aanleiding van het cadmiumincident.

Tijdens de vergadering - waarvan de milieuorganisaties en de koepel van drinkwaterbedrijven RIWA-Maas deel uitmaken als 'waarnemer' - onderschreven alle delegaties de wenselijkheid en noodzaak van een goed werkend real-time waarschuwings- en alarmsysteem.
Om het real-time uitwisselingssysteem op korte termijn goed te laten functioneren zijn twee aanpassingen nodig. Enerzijds is het noodzakelijk dat de procedures in de verschillende landen langs de Maas verbeteren zodat de informatie over een lozing of geconstateerde vervuiling sneller bekend is. Anderzijds moet de internationale uitwisseling van informatie sneller en effectiever verlopen.

Om dit mogelijk te maken besloot de vergadering een workshop te zullen organiseren in februari 2007, waarbij:

- een zo volledig mogelijke vertegenwoordiging van de betrokken functionarissen, diensten en waarnemers aanwezig zijn

- de operationele aspecten van de waarschuwingsprocedures (zowel nationale als internationale) worden geëvalueerd

- de verbeteringen als gevolg hiervan worden doorgevoerd
- in januari-februari 2007 een internationale waarschuwings- en alarmoefening - op basis van een gesimuleerde verontreiniging - wordt georganiseerd in de Maas en de Schelde
- deze op regelmatige tijdstippen wordt herhaald

- een taskforce wordt opgericht voor de voorbereiding en opvolging van bovengenoemde activiteiten.

De milieuorganisaties en drinkwaterbedrijven zullen toezien op een goede en snelle uitvoering van de beloofde activiteiten. Zij hebben er bij de commissie op aangedrongen dat een open communicatie tussen alle schakels in de keten (overheden, bedrijven en milieuorganisaties) van groot belang is. Met een goed functionerend waarschuwingssysteem kunnen de effecten van calamiteuze verontreinigingen in de toekomst beter worden geïnterpreteerd en tijdig beperkt door het nemen van maatregelen ter bescherming van de drinkwaterproductie en het milieu.


---