CNV verhoogt loonvraag naar 3 procent

Cnv

Op basis van de ledenraadplegingen heeft het Algemeen Bestuur van het CNV besloten de loonvraag met een half procent te verhogen, van maximaal 2,5 naar 3 procent. Hiermee komt de bandbreedte op 1,5 tot 3 procent. In specifieke situaties, zoals in de zorg en het onderwijs, kan hiervan naar boven worden afgeweken. Waar arbeidsmarktproblemen een structureel karakter hebben, is volgens het CNV extra ruimte voor structurele salarisverhoging op zijn plaats.

Prestatieverschillen tussen sectoren binnen de Nederlandse economie zijn voor het CNV reden ook dit jaar af te zien van één, voor alle sectoren geldende, loonvraag. In plaats daarvan geeft het CNV een advies waarmee bonden en leden per CAO de loonvraag vast kunnen stellen.

Rienk van Splunder, vice-voorzitter van de CNV Vakcentrale: 'De stijging van de arbeidsproductiviteit verschilt behoorlijk tussen sectoren, bedrijven en instellingen. Daarom is maatwerk per CAO noodzakelijk. Maar de arbeidsproductiviteit binnen een sector kan niet de enige indicator zijn. De zorg is daar een voorbeeld van. De winst van extra aandacht en tijd voor patiënten en specifieke zorg laat zich moeilijk in geld uitdrukken. Toch is iedereen het erover eens is de zorg ontzettend belangrijk is. Hetzelfde geldt voor onderwijs.'

Naast de salarisstijging, wil het CNV een deel van de onderhandelingsruimte reserveren voor investeringen in projecten rond Werkzekerheid, Zorg en Arbeid en Plezier in Werk. Van Splunder: 'De economie trekt aan, mensen vinden weer sneller werk, er zijn meer vacatures. Juist dan moet je investeren in de langere termijn. Denk aan initiatieven om mensen langer, gezond en met plezier aan het werk te houden, maar ook om mensen die nu aan de kant staan bij het arbeidsproces te betrekken.'

Leden vragen het CNV zich het komende CAO-jaar nog meer richten op de kwaliteit van reïntegratiebedrijven. Het CNV spreekt pas van een geslaagde reïntegratie als betrokkene duurzaam, dus langer dan de zes maanden waarover de wet spreekt, aan het werk blijft. Ook moet er meer aandacht komen voor scholing in het reïntegratieproces.

Voor nadere informatie:
Marjan Heuving, woordvoerder CNV Vakcentrale

030 - 291 3649 of 06 - 517 233 53