Trimbos-instituut

11-12-2006
Eerste Handboek ouderenpsychologie verschenen; gezondheidszorg wordt meer en meer ouderenzorg

Utrecht, 11 december 2006. Morgen wordt op een mini-symposium in Utrecht over de stand van zaken binnen de ouderenpsychologie, het eerste exemplaar van het Handboek Ouderenpsychologie aangeboden. Ouderenpsychologie wint snel aan betekenis, omdat steeds meer ouderen psychische klachten hebben. Maar de mate waarin zij psychologische hulp krijgen aangeboden is nog gering. Dat blijkt uit de voorlopige resultaten van de monitor GGZ ouderen van het Trimbos-instituut, die begin 2007 verschijnt.

Het aandeel ouderen in de totale bevolking neemt de komende jaren fors toe, terwijl ouderen ook een steeds hogere leeftijd bereiken. Door deze 'dubbele vergrijzing' krijgt de ouderenpsychologie een steeds grotere plaats binnen de gezondheidszorg. Bij een gelijkblijvend beleid zal het aantal ouderen dat gebruik maakt van zorg met eenderde toenemen tot 2020. Psychologen en andere hulpverleners krijgen in toenemende mate te maken met de zorg voor ouderen. De gezondheidszorg wordt meer en meer ouderenzorg.

Met het verschijnen van het eerste Handboek Ouderenpsychologie krijgen de basisopleiding en de vervolgopleidingen van psychologen en andere hulpverleners in de ouderenzorg een belangrijk instrument in handen om de kennis rond ouder worden te verbeteren. De psychologische kennis en werkwijzen die zijn ontwikkeld voor jongere volwassenen zijn niet zonder meer van toepassing op mensen van hogere leeftijd. Ouderenpsychologie mag dan ook steeds meer een vak apart worden genoemd.

Ouderenpsychologie gaat over thema's en vragen die door de vergrijzing dringend en actueel zijn geworden, zoals het behoud van autonomie, zingeving, omgaan met verliezen, geheugenklachten, gedragsveranderingen, steun aan zorgverleners, alternatieve woonvormen en kwaliteit van leven. In het Handboek Ouderenpsychologie komen dit soort thema's uitgebreid aan bod. In het boek wordt niet alleen aandacht aan behandeling, maar ook aan het voorkomen van psychische problemen en aan het bevorderen van de kwaliteit van leven.

Handboek Ouderenpsychologie. Redactie: Anne Margriet Pot, Yolande Kuin & Marja Vink. Uitgeverij De Tijdstroom. ISBN 90 5859 110 X. Prijs 49,-. Te bestellen via www.tijdstroom.nl

---

Voor meer informatie, bel Henk Maurits (030 - 297 11 38) of Harald Wychgel (030 - 297 11 16), voorlichters Trimbos-instituut. Bezoekadres: Da Costakade 45, Utrecht.
Postadres: Postbus 725, 3500 AS Utrecht.
Telefoon (030) 297 11 00 Fax: (030) 297 11 11