Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
11 december 2006

EU onderhandelingen mislukt

Geen EU-welzijnseisen voor vleeskuikens

Er komen voorlopig geen Europese regels voor het welzijn van vleeskuikens. De onderhandelingen die hierover binnen de EU gevoerd werden zijn mislukt, als gevolg van de weigering van Frankrijk, Polen, Tsjechië, Hongarije en Slowakije om in te stemmen met een zeer gematigd compromis. Compassion In World Farming (CIWF) is geschokt door het feit dat de meer dan 5 miljard kuikens, die elk jaar in de EU worden gefokt, vetgemest en geslacht voor hun vlees, geen wettelijke bescherming op de boerderij zullen krijgen.

Geert Laugs, campagnecoördinator van CIWF-Nederland, zegt in een reactie: "het is een schandaal dat er geen speciale welzijnsregels komen voor vleeskuikens, in aantal de meest talrijke landbouwdieren in de EU. Voor kippen, kalveren en varkens zijn dergelijke regels er bijvoorbeeld wel. Daarom is het nodig dat deze onderhandelingen zo snel mogelijk nieuw leven wordt ingeblazen, om eindelijk de ernstige gezondheids- en welzijnsproblemen van vleeskippen aan te pakken."

Bijna alle vleeskuikens worden intensief gehouden, in de bio-industrie. In Nederland gaat het jaarlijks om ca. 370 miljoen dieren. Ze leven meestal in donkere en overvolle stallen, die soms wel 50.000 kuikens kunnen bevatten. De stallen zijn zo vol dat naarmate de dieren meer en meer volgroeid zijn de vloer nog nauwelijks zichtbaar is. Aan de bezettingsgraad per vierkante meter worden nu geen wettelijke eisen gesteld.

De ernstige welzijnsproblemen worden, behalve door de hoge bezettingsgraad, veroorzaakt door het feit dat moderne vleeskuikens speciaal gefokt worden om zo snel mogelijk te groeien. Een modern vleeskuiken bereikt het slachtgewicht in ongeveer 41 dagen, dat is ongeveer twee maal zo snel als 35 jaar geleden. Door de snelle groei lijden veel vleeskuikens aan pijnlijke pootgebreken. Bovendien kan ook het hart de snelle groei van de dieren niet aan: veel dieren vallen daardoor plotseling dood neer.

"Het mislukken van de onderhandelingen is een gemiste kans voor de Nederlandse en de Europese vleeskuikenhouders om tot betere welzijnsnormen te komen en aldus Nederlands en Europees kippenvlees in de markt te zetten als een product dat door beter dierenwelzijn een hogere toegevoegde waarde heeft", aldus Geert Laugs.

CIWF vraagt consumenten die kip kopen, hun supermarkten te vragen om diervriendelijker geproduceerd kippenvlees, dat afkomstig is van kippen die langer leven, die meer ruimte hebben in de stal en die kunnen beschikken over een uitloop naar buiten. CIWF vraagt daarnaast aan de supermarkten om hogere welzijnseisen te gaan stellen voor alle vleeskuikens.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht