SGP


11 - 12 - 06 | Vragen over abortus om lichamelijke afwijking

Schriftelijke vragen van het lid Van der Vlies (SGP) aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over abortus om een lichamelijke afwijking
11 december 2006


1 Hebt u kennis genomen van het bericht dat er in de afgelopen jaren zeker drie abortussen hebben plaatsgevonden omdat er sprake was van een kleine afwijking?


2 Hebt u er zicht op of er hier sprake is van incidenten of dat een abortus om deze reden vaker voorkomt? Bent u bereid hier (nader) onderzoek naar te verrichten.


3 Bent u voornemens richting klinieken en ziekenhuizen uw in het bericht weergegeven opvatting duidelijk te maken dat een lichamelijke afwijking als zodanig niet betekent dat er sprake is van een noodsituatie, zoals vereist op basis van de Wet afbreking zwangerschap? Op welke manier wordt gewaarborgd dat er ook naar wordt gehandeld?


4 Kunt u aangeven wat er door de in artikel genoemde werkgroep precies onderzocht zal worden? Wat zijn de onderzoeksvragen? Wanneer moet dit onderzoek afgerond zijn?


5 Bent u bereid de resultaten van het onderzoek aan de Tweede Kamer te sturen?


6 Is het uw voornemen om het begrip noodsituatie zodanig te verduidelijken dat abortus als gevolg van een echo van twintig weken onmogelijk wordt, indien blijkt dat de toegenomen mogelijkheden voor prenatale diagnostiek leiden tot een groter aantal abortussen? Zo niet, wat is dan de achtergrond van het onderzoek? Vragen over abortus om lichamelijke afwijking