Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Oosterhout (11/12)

OOSTERHOUT NB, 11 december 2006

Buurt klaagt: politie arresteert drie mannen met harddrugs

WAALWIJK: De politie hield zondag 10 december rond 00.25 uur in een woning aan het Pastoor van Kesselhof drie mannen uit Waalwijk aan (24, 26 en 32 jaar). Het trio was in het bezit van harddrugs. Omdat het om meer dan een gebruikershoeveelheid ging, onderzoekt de politie of er mogelijk ook sprake van de handel in verdovende middelen. Naast de drugs had het drietal een grote som geld bij zich. In een van de autos van de verdachten heeft de politie een vleesmes en een busje traangas aangetroffen. Ook deze goederen zijn in beslaggenomen vanwege overtreding van de Wet Wapens en Munitie. De buurt had al enkele maanden overlast van de activiteiten rond en vanuit de bewuste woning. Mede naar aanleiding van klachten uit de buurt stelde de politie een onderzoek in, wat zondag 10 december tot de arrestatie van de drie verdachten leidde. De mannen zijn op last van de officier van justitie in verzekering gesteld.

Vier aanhoudingen na diefstal uit woning

SPRANG-CAPELLE: Tijdens een feestje in een woning aan de Reiger waren een aantal goederen gestolen. Dat gebeurde zondag 10 december. De zoons des huizes had zijn verjaardag gevierd en een deel van de feestgangers ging er vandoor tabaksartikelen, 25 aanstekers, flessen drank en snoep. Een gedeelte van de buit werd terug gevonden bij 18-jarige inwoner van Waalwijk. De politie werd erbij geroepen, waarna de verdachte gearresteerd werd. Het verdere onderzoek leidde naar een 18-jarige vrouw, een 18-jarige man en een 17-jarige jongeman, allemaal afkomstig uit Waalwijk. De arrestanten hebben bekentenissen afgelegd, waarna er proces-verbaal tegen hen is opgemaakt. Het overgrote deel van de buit is terug gevonden en ging retour naar de rechtmatige eigenaar.

Nog 229 dagen gevangenisstraf tegoed

OOSTERHOUT: De politie arresteerde maandagmiddag 11 december een 59-jarige inwoner van Oosterhout. De man werd gezocht voor een openstaande straf en moest nog 229 dagen gevangenisstraf uit zitten. Hij is ingesloten overgedragen aan het Openbaar Ministerie voor de tenuitvoerlegging van de straf.

Alcoholcontrole: drie overtreders

RAAMSDONK: Het Verkeershandhavingsteam van de Politie Midden en West Brabant hield zondag 10 december een alcoholcontrole op de Kerklaan. De actie vond plaats tussen 16.00 en 21.30 uur. In totaal moesten 302 passerende weggebruikers meewerken aan een blaasproef. Drie van hen hadden teveel alcohol gedronken:

- 39-jarige automobilist uit Raamsdonksveer (uitslag 265 ug/l)
- 54-jarige snorfietster uit Raamsdonk (uitslag 310 ug/l)
- 44-jarige automobilist uit Oosterhout (uitslag 635 ug/l, rijbewijs ingevorderd)

Het rijden onder invloed van alcohol is een misdrijf. Bij relatief lichte overschrijdingen van de alcohollimiet (tussen 220ug/l en 350 ug/l), geeft de politie de overtreder een bekeuring. Zwaardere overtredingen (boven 350 ug/l) worden voorgelegd aan het Openbaar Ministerie. Als het alcoholgehalte van de adem van de bestuurder hoger is dan 570 ug/l wordt het rijbewijs van de betreffende verdachte ingevorderd. Een beginnend bestuurder is al in overtreding bij een ademalcoholgehalte van 88 ug/l. Ook het rijbewijs van een beginnend bestuurder wordt eerder ingenomen, namelijk al bij 350 ug/l. Een beginnend bestuurder is iemand die korter dan 5 jaar het rijbewijs heeft.

Arrestatie na huiselijk geweld

OOSTERHOUT: Een 38-jarige inwoner van Oosterhout is zondag 10 december om 01.30 uur opgepakt op verdenking van mishandeling van zijn vrouw. De vier maanden zwangere vrouw had klappen van haar man gekregen, nadat hij daarvoor de voordeur van de woning ingetrapt had. De vrouw deed geen aangifte maar de politie ging toch over tot arrestatie van de verdachte. De man werd ingesloten en is in de loop van de dag, na het verhoor, weer in vrijheid gesteld.

De politie stimuleert slachtoffers om aangifte te doen van huiselijk geweld. Maar een aangifte is niet (meer) noodzakelijk om een dader aan te houden. Bij voldoende ander bewijs, bijvoorbeeld letsel en getuigenverklaringen, kan de politie een dader toch aanhouden. Slachtoffers en daders worden gestimuleerd om hulp te zoeken. Hierover zijn concrete afspraken gemaakt met partnerorganisaties. Het doel is niet om de relatie te beëindigen, maar wel het geweld te stoppen. Politie, Openbaar Ministerie, Reclassering, Raad voor de Kinderbescherming, vrouwenopvang en andere hulporganisaties werken samen aan het voorkomen en zo snel mogelijk stoppen van huiselijk geweld.

Rijense hennepkwekerij opgerold

RIJEN: De politie trof maandag 11 december rond het middaguur in een bedrijfspand loods op de Kempenbaan een hennepkwekerij aan. De illegale wietplantage was ingericht in een aanhangwagen en bestond uit 90 hennepplanten In overleg met de Officier van Justitie heeft een gespecialiseerd bedrijf de plantage ontmanteld, waarbij al het kweekmateriaal en de planten in beslag genomen zijn. De planten zijn door de politie voor de bewijsvoering bemonsterd. Daarna zijn al deze goederen vernietigd. De politie arresteerde 40-jarige Bredanaar. De man bekende eigenaar te zijn van de hennepkwekerij en kreeg proces-verbaal vanwege overtreding van de Opiumwet.

Auteur: Jeroen Steenmeijer