Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Homburg Apeldoorn heeft beste snelschaakteam

Op zondag 10 december vond het NK Snelschaken voor Clubteams plaats in het Golden Tulip Bel Air hotel in Den Haag, dat voor het vijfde achtereenvolgende jaar zaalruimte ter beschikking stelde. Bij dit jaarlijkse evenement fungeerde TNO Informatie- en Communicatietechnologie net als in 2005 als hoofdsponsor.

De organisatie van dit Nederlands kampioenschap was in handen van schaakvereniging Schaakcombinatie HTV. Deze schaakvereniging is eerder dit jaar ontstaan door een fusie van de schaakverenigingen De Vogelwijk en Haagse Toren. De vorige vier edities van dit NK zijn georganiseerd door De Vogelwijk en de fusieclub heeft de traditie dus voortgezet.

Er deden in totaal 68 teams mee, die waren verdeeld in drie groepen. Na 13 speelronden met een bedenktijd van 7 minuten per persoon, trok Homburg Apeldoorn aan het langste eind in de hoofdgroep. In het winnende team zat Manuel Bosboom die topscorer werd van het toernooi met 12½ uit 13. Tweede werd Utrecht 1, dat het dus niet lukte om de titel van vorig jaar te prolongeren. Als derde eindigde Bobby Fischer Wassenaar, dat daarmee winnaar werd van de 1e klasse KNSB. De winnaars van de overige klassen waren: Homburg Apeldoorn 2 (2e klasse KNSB), De Toren Arnhem (3e klasse KNSB), Meppel (Promotieklasse), WSV (1e klasse regionaal), Almere (2e klasse regionaal), Vredeburg (3e klasse regionaal) en Botwinnik 4 (4e klasse regionaal).

De prijzenpot bestond uit bekers, geldprijzen en digitale schaakklokken. In alle klassen vielen de drie beste teams in de prijzen. In de 1e klasse KNSB waren er echter maar twee deelnemers. Daarentegen werden er in de 2e klasse regionaal vier prijzen uitgekeerd doordat de organisatie in eerste instantie een foutje had gemaakt in de rangschikking van de weerstandspunten.

Naast TNO Informatie- en Communicatietechnologie en het Golden Tulip Bel Air Hotel ontving de organisatie sponsorbijdragen van Van Stockum boekverkopers, DGT projects, Kontrast Delft B.V., Butler verhuur, Toeback Sportprijzen en de KNSB. Allen wil ik vanaf deze plaats hartelijk danken.

Eindstanden en individuele scores van dit NK zullen na dit toernooi zo snel mogelijk worden gepubliceerd op de website www.schaakcombinatiehtv.nl.
Ben Spierings

---


---

David Bronstein overleden

Vorige week werd bekend dat grootmeester David Bronstein op 5 december is overleden. Met hem is een waar schaakkunstenaar heengegaan. Bronstein behoorde in de jaren vijftig en het begin van de jaren zestig tot de absolute wereldtop. Hij speelde een match om de wereldtitel met 12-12 gelijk tegen Botwinnik. Rond de nederlaag van Bronstein in de voorlaatste partij, Bronstein stond op dat moment een punt voor, hangt nog steeds een geur van twijfel en verdachtmakingen.

Bronstein was in de eerste plaats een schaakliefhebber: het ging hem om de schoonheid van het spel. Een aantal jaren was hij te gast bij het AEGON-toernooi tussen mens en computer en zelfs in die partijen won zijn romatische inborst het. Hij kwam er een heel eind mee.

Op verschillende plaatsen zijn artikelen gewijd aan het overlijden van Bronstein. Zie onder andere Chessbase, de site van Corus Chess en The Week in Chess.