MNP:Bodemsanering levert komende eeuw miljarden op

Milieu- en natuurplanbureau

http://www.mnp.nl/nl/index.html

Het schoonmaken van verontreinigde grond levert de komende honderd jaar zo n 30-140 miljard euro op aan gezondheidsbaten, afhankelijk van de intensiteit van het gevoerde beleid. Zelfs als de overheid zich terugtrekt en sanering aan marktpartijen overlaat, zijn de opbrengsten nog altijd 30 miljard euro hoger dan de kosten. Als álle ernstig vervuilde locaties worden schoongemaakt, dus bij een intensivering van het beleid, kunnen de opbrengsten oplopen tot 140 miljard euro. Dat blijkt uit de Maatschappelijke Kosten Baten Analyse van de Nederlandse bodemsaneringsoperatie, die het Milieu- en Natuurplanbureau heeft uitgevoerd.

Longkanker en IQ-verlies
Meer dan 90% van de verwachte opbrengsten zijn gezondheidsbaten. Het aantal kankergevallen ten gevolge van blootstelling aan cadmium en benzeen, zal jaarlijks met enkele honderden mensen afnemen. Bij verhoogde loodgehalten in het bloed treedt IQ-verlies op. Vooral jonge kinderen kunnen hier last van krijgen. Ieder verloren levensjaar is in deze analyse berekend op 70.000 euro. Dit zijn slechts aannames, ook als er lagere waarden aan gezondheid worden toegekend blijven er aanzienlijke opbrengsten.

Woningmarkt profiteert niet van bodemsanering
Bijna 15.000 hectare bouwgrond is vervuild. Als de economische groei doorzet, zullen veel nieuwbouwwoningen de komende decennia gebouwd worden op vervuilde grond. Het gaat in totaal om meer dan een half miljoen nieuwbouwwoningen. De hogere woningprijzen en het effect op de omliggende huizen wegen na een sanering niet op tegen de hogere grondprijzen.

Veel zorgen
Nederlanders maken zich relatief veel zorgen over bodemverontreiniging, vergelijkbaar met zorgen over luchtverontreiniging. De Maatschappelijke Kosten-Baten Analyse brengt alleen de maatschappelijke efficiëntie van bodemsanering in beeld. Of het beleid voor de individuele burger rechtvaardig is of niet, is in deze analyse niet onderzocht.

EINDE PERSBERICHT

---
Het Milieu- en Natuurplanbureau (MNP) voorziet de Nederlandse regering van onafhankelijke evaluaties en verkenningen over de kwaliteit van de fysieke leefomgeving en de invloed daarvan op mens, plant en dier. Het MNP vormt de brug tussen wetenschap en beleid.
---