Rechtbank Utrecht


Gevangenisstraf voor leraar na verkrachting

11 december - De rechtbank Utrecht heeft een inwoner van Renswoude veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden wegens verkrachting van een minderjarige vrouw. De veroordeelde man was ten tijde van het gebeurde â in de periode tussen 1996 en 1999 â leraar van de vrouw.

De vordering van de benadeelde partij tot een bedrag van vijfduizend euro wees de rechtbank eveneens toe.

De officier van justitie had twee weken geleden een voorwaardelijke gevangenisstraf van acht maanden, een werkstraf van 240 uur en een ontheffing uit het ambt van leraar geëist. De rechtbank legt echter een fors hogere straf op dan was gevorderd, omdat de eis naar het oordeel van de rechtbank geen recht doet aan de âernst, aard en duur van de misdrijven, de gevolgen die deze voor het slachtoffer hebben gehad en de maatschappelijke onrust die deze te weeg hebben gebracht.â

âDe verdachte heeft zich eerst als sportleraar en daarna als âvertrouwenspersoonâ gedurende enige jaren vergrepen aan zijn (voormalige) leerlinge, die toen nog niet meerderjarig was. Verdachte is bij herhaling op verschillende wijzen binnengedrongen in het lichaam van het slachtoffer. Daarbij is niet alleen inbreuk gemaakt op de lichamelijke integriteit van het slachtoffer, maar is tevens schade toegebracht in psychische zinâ, aldus de rechtbank.

De verdediging had aangevoerd dat aan de betrouwbaarheid van de verklaringen van het slachtoffer kan worden getwijfeld. De rechtbank deelde die mening niet.

LJ Nummer

AZ4148

Bron: Rechtbank Utrecht
Datum actualiteit: 11 december 2006 Naar boven