Universiteit van Tilburg

Brabants Centrum voor Duurzaamheidvraagstukken neemt deel aan RAMEA

Persbericht

Telos, het Brabants Centrum voor Duurzaamheidvraagstukken neemt deel aan een samenwerkingsverband van regionale organisaties uit Italië, Engeland en Polen in een project genaamd RAMEA: Regional Accounting Matrix including Environmental Accounts.

Het RAMEA project startte onlangs in oktober met een bijeenkomst in Godalming, Engeland. Het samenwerkingsverband bestaat uit:

. ARPA, uit de regio Emillia-Romagna in Italie (de 'lead partner') . De Poolse Academy of Sciences voor de regio Malopolska in Polen . Een consortium bestaande uit de South East England Development Agency, met de South East England Regional Assembly en Cambridge Econometrics uit het Verenigd Koninkrijk. . Telos, het Brabants Centrum voor Duurzaamheidvraagstukken uit Noord-Brabant

Het project is onderdeel van het GROW programma, gefinancierd onder Interreg IIIC met als doel het vaststellen van een kader voor samenwerking en ondersteuning van multinationale projecten gericht op de duurzame ontwikkeling van economische, sociaal-culturele en ecologische aspecten.

Het RAMEA project heeft als doel het op regionaal niveau toepassen van de NAMEA methodiek, een door het CBS in Nederland ontwikkelde methode waarmee economische en ecologische gegevens in een matrix worden gepresenteerd. Door de ontwikkeling van een nieuwe toepassing van dit instrument kunnen regionale beleidsmakers worden geholpen bij het identificeren en kwantificeren van duurzaamheidseffecten binnen verschillende economische sectoren. Hiermee geeft een RAMEA voor Brabant een aanvullende informatie op de duurzaamheidbalans die onlangs is aangeboden door Telos aan de Commissaris van de Koningin Hanja Maij-Weggen.

Op dinsdag 11 en woensdag 12 december organiseert Telos een internationale workshop voor de verschillende partners van het project.

De verwachte einddatum van het project is oktober 2007 met een officiële presentatie van de resultaten op de Ecomondo, de internationale beurs voor economie en ecologie in Rimini, Italië.

Telos is een samenwerkingsverband tussen de Universiteit van Tilburg, de Technische Universiteit Eindhoven, het PON en de Provincie Noord-Brabant.

Meer informatie over het RAMEA project is te verkrijgen via

Peter Stauvermann
Telos, Het Brabants Centrum voor Duurzaamheidvraagstukken Postbus 90153
5000 LE Tilburg University+31 13 4668712
www.telos.nl

Paolo Cagnoli

ARPA Emilia-Romagna

v.lo Carega, 3 , 40121 Bologna, Italy

Tel: +39 051 2966346

Email: pcagnoli@arpa.emr.it, michelesansoni@arpa.emr.it

Het GROW programma is een 'Regional Framework Operation' binnen het INTERREG IIIC programma, het interregionale samenwerkingsprogramma van de EU. In GROW werken 5 Europese regio's samen: het Zuid-Oosten van Engeland, de regio Emilia-Romagna in Italie, de provincie Noord-Brabant in Nederland, Molopolska in Polen en Andalusië, Spanje.

Binnen het project zullen partners 16 projecten uitvoeren die vallen onder een van de drie domeinen van GROW: 'Green growth', 'Business growth' and 'Inclusive growth' daarmee een geïntegreerde bijdrage leverend aan de implementatie van de Lissabon en Gothenburg Agenda's.

Meer informatie is beschikbaar op www.grow3c.com.
Of via het Grow Secretariaat,
South East England Development Agency,
Cross lanes,
GU1 1YA Guildford,
UK

Tel +44(0) 1483 484 238

Fax +44(0) 1483 484 247

Email pascalewaschnig@seeda.co.uk

www.seeda.co.uk www.grow3c.com

For more information on the RAMEA Project
ARPA E-R
Paolo Cagnoli
...
......

Emilia-Romagna Regional Focal Point
Maria Paola Dosi
Regional European Policies General Directorate
Via Aldo Moro, 64 -40100 Bologna
Tel +39 051 283203
Fax +39 051 283838
Email ergrow@regione.emilia-romagna.it
mdosi@regione.emilia-romagna.it

www.regione.emilia-romagna.it

---- --