De Franse markt gaat eindelijk open voor de zaaisjalotten

De groot en slot allium b.v.

De Franse markt gaat eindelijk open voor de zaaisjalotten.

Overwinning voor de Nederlandse producenten van zaaisjalotten: de Franse regelgeving over de commercialisering van sjalotten is illegaal en moet worden herroepen.


- Finale ontknoping in de sjalottenzaak: de voltallige kamer van de Franse Raad van State (Conseil d'Etat), heeft de zaak definitief beslist: de Franse regelgeving over de commercialisering van sjalotten is illegaal en moet worden herroepen


- De zaaisjalotten moeten, net zoals de vegetatief vermeerderde sjalotten, in de handel worden gebracht onder de naam 'échalote' (sjalot).

11 december 2006 - Volgens het arrest dat op 11 december door de voltallige kamer van de Raad van State (Conseil d'Etat) is gewezen, is het Franse interministeriële besluit (arrêté) van 17 mei 1990, dat de naam 'échalote' (sjalot) had gereserveerd voor alleen producten die zich vegetatief vermeerderen via bolsplitsing, dus met uitsluiting van die vermeerderd uit zaad, in strijd met de Europese regel van het vrije verkeer van goederen binnen de Europese Unie en moet het worden herroepen.

Het hoogste administratieve rechtscollege sluit zich hiermee dus aan bij een voorafgaand arrest, uitgesproken door het Europese Hof van Justitie op 10 januari 2006.

De nationale rechters hebben zich echter niet alleen aangesloten bij het standpunt van de Europese rechters. Zij moesten namelijk beslissen of zaaisjalotten dusdanig verschillend zijn van de producten die in het algemeen bekend staan als 'sjalotten'(d.w.z. de vegetatieve sjalotten uit Frankrijk), dat zij, ter bescherming van de consument, niet mogen worden verhandeld. Naast het juridische conflict was de vraag dus van een uiterst praktische aard. En het is na een langdurig vooronderzoek van de zaak en na bestudering van alle ingebrachte dossiers en onderzoeken betreffende de wetenschappelijke, de botanische en de smaakgegevens, dat de hoogste administratieve rechters hun eigen oordeel over deze zaak hebben gegeven.

Wat betreft de botanische kant: de nieuwe zaaisjalottenrassen behoren onomstotelijk tot de sjalottenfamilie. Wat betreft de smaak: de Franse chefkoks en consumenten die deze hebben getest zijn unaniem: zaaisjalotten zijn echte sjalotten en smaken als sjalotten.

De uitspraak was dus onvermijdelijk: Frankrijk kan zijn grenzen niet langer gesloten houden voor zaaisjalotten, met als enige doel de commerciële belangen van sommige Franse producenten (die van Bretagne en Val de Loire) te beschermen, bedreigd door het op de markt komen van de nieuwe concurrerende rassen.

Met het oordeel van 11 december 2006 heeft de Franse Raad van State recht gedaan aan de zaaisjalotten, die nu vrij kunnen worden verhandeld in Frankrijk net zoals dat in alle andere landen al jaren gebeurt. De Franse consumenten zullen ze eindelijk kunnen proeven en zelf kunnen beslissen welke sjalotten zij prefereren.

De Raad van State volgt hiermee de aanbevelingen van de Franse regeringscommissaris van
1 december 2006. Na een zeer gedetailleerde analyse van de zaak, had de regeringscommissaris, mr. Seners, immers geconcludeerd dat 'zaaisjalotten slechts een nieuw ras zijn, waarvan de verschillen met de meest gebruikte sjalottenrassen in Frankrijk niet zo duidelijk zijn en waarschijnlijk minder duidelijk dan de verschillen die bestaan tussen roze en grijze sjalotten'. Hij voegde daar pragmatisch aan toe dat 'talrijke andere groenten en fruitsoorten, welke substantieel van elkaar verschillen, op de markt worden gebracht onder dezelfde generieke naam en het zijn de details op de labels die de consumenten in staat stellen te kiezen tussen een Golden of een rode Boskoop appel of tussen een Comice of Williams peer'. Voor de regeringscommissaris is het enkele feit dat de producenten van Bretagne commercieel meer worden bedreigd door de Hollandse zaaisjalotten dan door de grijze sjalotten, niet voldoende om een naamsverbod te rechtvaardigen. Het legitieme gevecht dient eventueel plaats te vinden op het gebied van origine of raseigenschappen.

Mr. Seners had ook zeer terecht opgemerkt dat de Nederlandse bedrijven die deze nieuwe zaaisjalottenrassen ontwikkeld hebben, in feite ver vooruit lopen op de onderzoeken die sinds enkele jaren gedaan worden in andere landen en met name in Frankrijk....

Het oordeel van de Raad van State maakt een definitief einde aan het lange duel, dat begon in 1999. De Hollandse producenten hebben immers sinds die tijd tevergeefs geprobeerd de nieuwe sjalottenrassen in Frankrijk te verhandelen. Deze nieuwe rassen worden vermeerderd uit zaad, terwijl de eeuwenlang gebruikte methode de vegetatieve vermeerdering is. Frankrijk had een nationale regelgeving, gebaseerd op oude brancheovereenkomsten, die bepaalde dat alleen de vegetatieve rassen in Frankrijk onder de naam 'échalote' (sjalot) konden worden verhandeld. Deze regelgeving had ten gevolg dat in theorie zaaisjalotten niet verboden waren in Frankrijk, maar in de praktijk wel buitengesloten waren, omdat ze niet konden worden verhandeld onder de naam 'échalote'. Terwijl ze hier wel mee overeenkwamen! Onder druk van enkele Franse producenten, verontrust door deze nieuwe concurrentie, werd de Franse regelgeving strikt toegepast en de Franse markt daarmee gesloten voor zaaisjalotten en dus ook het zaad daarvan.

De bedrijven Bejo zaden B.V. en De Groot en Slot Allium B.V., die de zaaisjalotten verhandelen, hebben toen voor de Franse Raad van State deze rechtszaak aanhangig gemaakt, met als doel de intrekking van de Franse regelgeving, die zij niet alleen in strijd met het Europese recht maar bovenal in de praktijk als onbillijk beoordeelden.

De Conseil d'Etat had, alvorens zelf te oordelen, in februari 2004 besloten het Europese Hof van Justitie een prejudiciële vraag te stellen over de interpretatie van het toepasselijke Europese recht. In hun arrest van 10 januari 2006, hebben de Europese rechters toen beslist dat de Franse regelgeving in strijd was met het principe van het vrije verkeer van goederen.

Het was echter aan de Franse Conseil d'Etat om de zaak definitief te beslissen en om het verzoek van de Nederlandse producenten al dan niet in te willigen.

Dit is vandaag gebeurd. De Franse regelgeving zal worden herroepen en de Franse markt zal worden geopend voor de zaaisjalotten.

Gerrit de Groot, Directeur, Tel. 0226 33 12 00
De Groot en Slot Allium B.V., Fax. 0226 33 12 12
P.O. Box 28 g.degroot@degrootenslot.nl
1720 AA Broek op Langedijk, www.shallot.biz