Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 273

datum: 12 december 2006

Wijzigingen huisvestingsverordening in raadspeiling

Het college van B & W legt wijzigingen van de Huisvestingsverordening ter peiling voor aan de gemeenteraad in De Ronde op dinsdag 12 december. De peiling bestaat uit vijf peilingnotities, die vooral gaan over veranderingen wat betreft bindingseisen en de urgentieregeling. Op grond van de uitkomsten van de peiling wordt de aangepaste Huisvestingsverordening in een later stadium ter vaststelling aan de raad voorgelegd.

De verordening wordt onder de loep genomen vanwege de overgang van de woonruimteverdeling naar De Alliantie Eemvallei en Portaal Eemland en het besluit van de provincie Utrecht om provinciale bindingseisen in te voeren, beide per 1 januari 2007. Daarnaast zijn de criteria voor de urgentieverlening geëvalueerd. Ook worden wijzingen voorgesteld uit het oogpunt van deregulering en vermindering van administratieve lasten.

Verruimen bindingseisen
Bij de peilingnotitie Bindingseisen gaat het om het verruimen van de huidige regionale bindingseisen. Mogelijkheden zijn het verruimen van regionale naar provinciale bindingseisen of het verruimen van regionale naar landelijke bindingseisen. Bij het invoeren van de provinciale bindingseisen betekent dit dat woningzoekenden met een maatschappelijke of economische binding aan de provincie Utrecht zich op de Amersfoortse woningmarkt kunnen begeven. Het verruimen naar landelijke bindingseisen betekent feitelijk het loslaten van de bindingseisen. Dat houdt in dat iedere woningzoekende met een Nederlandse nationaliteit of verblijfstitel zich in Amersfoort kan vestigen. De landelijke bindingseisen hebben de voorkeur van het college.

Koppeling bindingseisen en urgentie
Bij de peilingnotitie Bindingseisen & urgentie wordt voorgelegd om het voortaan mogelijk te maken dat iedereen die aan de bindingseisen voldoet ook een urgentieaanvraag kan indienen in Amersfoort. In de huidige situatie kan alleen een ingezetene van het Gewest Eemland een urgentieaanvraag indienen. Op basis van jurisprudentie blijkt dit in strijd met de landelijk geldende Huisvestingswet. Daarin staat dat iedereen die voldoet aan de maatschappelijke of economische bindingseisen de mogelijkheid moet hebben een urgentie aan te vragen. De voorgestelde wijziging brengt de Huisvestingsverordening in overeenstemming met de Huisvestingswet en jurisprudentie.

Urgentieregeling
Verschillende peilingnotities hebben te maken met voorstellen voor wijzigingen in de urgentieregeling. Ter discussie wordt voorgelegd om de urgentietermijn terug te brengen van twaalf naar zes maanden. Dat betekent dat een urgent woningzoekende niet twaalf maar zes maanden lang gebruik mag maken van het aanbodsysteem. Nieuw daarbij is dat de urgent woningzoekende ook mag weigeren binnen die termijn van zes maanden. De woningzoekende krijgt de vrijheid maar ook de verantwoordelijkheid om zelf binnen een half jaar het huisvestingsprobleem op te lossen met behulp van de urgentieverklaring. Ook wordt ter peiling voorgelegd om in een echtscheidingssituatie het mogelijk te maken dat beide ouders aanspraak kunnen maken op een urgentieverklaring. In de huidige situatie is dit alleen mogelijk in geval van een 50-50 co-ouderschapregeling. Voorgesteld wordt om dit artikel te verruimen zodat ook ouders die ten dele de zorg hebben voor minderjarige kinderen ook aanspraak kunnen maken op een woning door middel van een urgentieverklaring. Het gaat daarbij om ouders die beide het ouderlijk gezag hebben.

Informatie
De peilingnotities zijn in te zien via de gemeentelijke website www.amersfoort.nl in de rubriek Bestuur bij het onderdeel Gemeenteraad, onder de agenda voor 12 december. Belangstellenden zijn welkom om de discussie in De Ronde bij te wonen in het Stadhuis vanaf 19.00 uur.

Informatie: Inge Pastoor, communicatieadviseur Concernstaf, telefoon 033 469 42 29 of e-mail il.pastoor@amersfoort.nl en Nandus van der Sluijs communicatieadviseur voor de sector Stedelijke Ontwikkeling en Beheer (SOB), telefoon 033 469 50 11 of n.vandersluijs@amersfoort.nl.

---- --