Partij van de Arbeid


Den Haag, 11 december 2006


Vragen van het lid Crone (PvdA) aan de minister van Economische Zaken


over aanhoudende afsluitingen van stroom en gas door de energiebedrijven


* Bent u op de hoogte van de berichtgeving over aanhoudende afsluitingen door het energiebedrijf NUON en het kort geding dat de Bijstandsbond hiertegen aanspant?


* Waarom handelt NUON in strijd met de op 21 november jl. aangenomen Splitsingswet, die voorziet in een afsluitverbod voor stroom en gas van 1 oktober tot 1 april?


* Wanneer zullen de betreffende artikelen in de Elektriciteitswet en Gaswet in werking treden, aangevuld door de daarbij horende ministeriële regeling? Kunt u hier de grootst mogelijke haast achter zetten, aangezien de bovengenoemde winterperiode immers al is begonnen?


* Is het juist dat op grond van de bovengenoemde ministeriële regeling reeds afgesloten mensen opnieuw zullen worden aangesloten, gezien uw uitspraken hierover in een algemeen overleg met de Kamer op 19 oktober jl.? Kan ervan uitgegaan worden dat de heraansluiting kosteloos is?


* Hoe gaat u erop toezien dat NUON en de andere energiebedrijven zo snel mogelijk hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en mensen niet meer in de kou zetten, zodat ook bovengenoemd proces niet meer nodig is?


* Deelt u de mening dat van een belangrijk bedrijf als NUON verwacht mag worden dat het zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt en uit eigen beweging in het parlement aangenomen wetgeving in de praktijk brengt, zodat hierover geen processen hoeven te worden gevoerd?


http://utilities.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=1272&Itemid=39