PvdA Rotterdam


Hangjongeren weg uit Crooswijkseweg

Ma 11 Dec 2006 - Redactie

Peter van Heemst blij met geluiden over Crooswijkseweg

'Hangjongeren weg uit Crooswijkseweg' kopt Metro vandaag. En vervolgt dan met: ' Winkeliers en bewoners van de Crooswijkseweg zijn tevreden met de maatregelen die door de gemeente genomen zijn om zestig hangjongeren weg te krijgen." Fractievoorzitter Peter van Heemst is blij met deze geluiden. "Het is goed dat nadat de PvdA het probleem aangekaartte in de gemeenteraad, er zo snel actie is ondernomen door het gemeentebestuur. Daar hebben de mensen op en rond de Crooswijckseweg recht op. En", vervolgt Van Heemst, "gelukkig wordt niet alleen de overlast stevig aangepakt, maar wordt er ook gezocht naar leer- en stageplekken voor de jongeren om die jongeren er op een positieve manier weer bij te betrekken."

Hieronder het volledige artikel uit Metro van maandag 11 december 2006

HANGJONGEREN WEG UIT CROOSWIJKSEWEG
Door Job Halkes
Winkeliers en bewoners van de Crooswijkseweg zijn tevreden met de maatregelen die door de gemeente genomen zijn om zestig hangjongeren weg te krijgen. De maatregelen om hangjongeren van de Crooswijkseweg in Rotterdam te verdrijven zijn volgens de winkeliers en bewoners succesvol. Burgemeester Ivo Opstelten beloofde twee maanden geleden tijdens een bezoek dat de straat voor de kerst weer prettig zou zijn om te winkelen.

Incidenten
In de zomermaanden waren er een aantal incidenten in de straat. Zo werden er ruiten ingegooid van diverse winkels en werden mensen bedreigd door hangjongeren. Het is zeker beter geworden hier, vertelt Winodj Kalloe van de gelijknamige tijdschriftenzaak. We krijgen veel positieve reacties van klanten. Oudere mensen durven s avonds weer over straat te gaan. Daarnaast zijn een aantal winkels bezig met het maken van afspraken voor stageplaatsen. Het
zou dus kunnen dat er straks zon jongen hier werkt, aldus Kalloe. Waar de jongeren nu gebleven zijn, weet hij niet. Vermoedelijk zijn ze naar de Paradijslaan gegaan of naar de Esch.

Cameras
De toegezegde cameras worden volgende week in gebruik genomen. Uiteindelijk moeten er op
de Crooswijkseweg tien cameras komen te hangen, vertelt Sandra Uitbeijerse van de Directie Veilig. Daarnaast zijn we bezig om die zestig jongeren in kaart te brengen om een gerichte aanpak op ze los te laten. Ze kunnen dan gaan werken of weer naar school. In de straat is inmiddels de verlichting verbeterd en zijn er muskitos geplaatst. Uitbeijerse: Dat apparaat maakt een irritant geluid voor jongeren, waardoor ze weggaan. Ook worden de jongeren geholpen door mensen van het jeugdwerk bij het vinden van een school of werk.

Weggejaagd
Eerder werden de jongeren al weggejaagd van de Lusthofstraat en Zuidplein door middel van cameras, zero-tolerance beleid en het plaatsen van muskitos