College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Nieuws en publicaties

---

Actueel

11 December 2006

Grazax tabletten: eerste orale vorm van immunotherapie geregistreerd

Op 23 november 2006 is bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen onder de naam Grazax de eerste orale vorm van immunotherapie geregistreerd. Grazax tabletten bevatten allergenen van graspollen en zijn bedoeld voor de behandeling van hooikoorts als gevolg van graspollen. Grazax wordt eenmaal per dag onder de tong toegediend.

De behandeling wordt ruim voor het begin van het pollenseizoen (4 maanden) gestart en gedurende het graspollenseizoen voortgezet. Behandeling over het eerste seizoen gaf een vermindering van de klachten en verschijnselen in vergelijking met placebo. Het percentage personen met meer dan 50% goede dagen over het pollenseizoen was 54% in de Grazax groep en 36% in de placebo groep. Een goede dag is een dag zonder noemswaardige klachten en zonder aanvullende hooikoorts medicatie.

De kanttekening is dat er alleen gegevens voor werkzaamheid over 1 seizoen beschikbaar zijn. Resultaten over meerdere seizoenen zijn eigenlijk nodig voor een uiteindelijk oordeel over de effectiviteit. De reden hiervoor is dat de maximale werkzaamheid van immunotherapie pas wordt bereikt bij behandeling over meerdere seizoenen. Dit is voor Grazax nog niet bekend.

Productinformatie (SPC) Grazax 869 kB Patiëntenbijsluiter Grazax 490 kB