Vereniging Spierziekten Nederland

Nieuws

Leden lovend over VSN

loep Leden van de VSN hebben een grote waardering voor het werk van hun vereniging. Zij waarderen vooral de informatie: informatie over het ziektebeeld, over lopend wetenschappelijk onderzoek en over het omgaan met hun ziekte. Ook de artsen en hulpverleners die veel contact hebben met de VSN, zijn over het algemeen zeer lovend over het werk van de vereniging. De Vereniging Spierziekten Nederland kreeg van haar leden zelfs een dikke 8. Ook zijn er relatief veel mensen met een spierziekte lid van de VSN. Afhankelijk van de diagnose is vaak meer dan 50 procent van de mensen VSN-lid.

Dit blijkt uit een onderzoek 'Kwaliteit in beeld' dat het Verwey-Jonker Instituut in opdracht van het Prinses Beatrix Fonds heeft uitgevoerd onder de leden van de Multiple Sclerose Vereniging Nederland (MSVN), de Huntington Vereniging, de Parkinson Patiënten Vereniging en de Vereniging Spierziekten Nederland (VSN). Deze vier verenigingen worden voor een belangrijk deel gefinancierd door het Prinses Beatrix Fonds. Het fonds wil met het onderzoek onder andere inzicht verschaffen in de wijze waarop subsidiegelden worden besteed.

In het onderzoek zijn enkele duizenden enquêtes uitgezet onder zowel leden als niet-leden van de verenigingen. De respons op de verschillende enquêtes lag rond de 45 procent. Dat is hoog. Daarnaast hebben onderzoekers onder andere interviews en panelgesprekken gevoerd met externe deskundigen - meest medische professionals - en actieve vrijwilligers. Het Verwey-Jonker Instituut maakte in dit onderzoek voor het eerst ook gebruik van internet-vragenlijsten, met name om informatie te krijgen van niet-leden.

Het onderzoek beperkte zich tot een deel van de activiteiten van de patiëntenverenigingen, zoals de schriftelijke voorlichting, de voorlichting via internet, voorlichtingsbijeenkomsten, telefonische hulpverlening en verschillende vormen van lotgenotencontact. Collectieve belangenbehartiging op het gebied van onderzoek, zorg en sociale voorzieningen, voor een enkele patiëntenorganisatie ook belangrijke aandachtsgebieden, zijn niet onderzocht.

De uitkomsten van dit onderzoek bieden de aangesloten organisaties van het Prinses Beatrix Fonds nieuwe aanknopingspunten voor beleidsontwikkeling. Het onderzoek maakt ook duidelijk dat de subsidiegelden van het PBF door de patiëntenorganisaties optimaal besteed worden.
11 december 2006

VSN - Lt. gen. van Heutszlaan 6 - 3743 JN Baarn tel: 035-5480480 Spierziekten Infolijn: 0900-5480480 - E-mail: vsn@vsn.nl - Postbank 1422400