Staatsbosbeheer

stichting fort pannerden neemt niet deel aan overleg, 11 december 2006

Vanmorgen zou een overleg plaatsvinden tussen gemeente Lingewaard, eigenaar van Fort Pannerden Staatsbosbeheer en stichting Fort Pannerden, erfpachter van het fort. De stichting is verantwoordelijk voor de restauratie en het beheer van Fort Pannerden en wil daarvoor een overeenkomst sluiten met de voormalige krakers van het Fort Pannerden.
Gisterenavond heeft de voorzitter van de stichting zich afgemeld door te wijzen op een aantal belemmeringen waarvan hij voorafgaand het overleg opheldering wenst. Staatsbosbeheer en gemeente Lingewaard betreuren deze gang van zaken. Graag hadden zij vanmorgen met de stichting tot een oplossing van het dilemma Fort Pannerden willen komen.

Belangrijkste agendapunt is de conceptovereenkomst die de stichting onlangs heeft gesloten met de voormalige krakers van het fort. In dit voorstel krijgen de voormalige krakers tijdens de restauratie van het fort een rol in het beheer en de bewaking van het pand. Dit zou ertoe leiden dat de huidige bezetters het fort vrijwillig ontruimen. Staatsbosbeheer staat positief tegenover elke mogelijke oplossing. Zij toetst deze conceptovereenkomst aan de erfpachtovereenkomst en wil bovendien verduidelijking van de stichting op een aantal aspecten zoals veiligheid en verantwoordelijkheden. Deze aspecten kunnen nu pas in een volgend gesprek ter sprake komen. Hiertoe nodigen de gemeente en Staatsbosbeheer de stichting per brief uit.

Fort Pannerden ligt op een landtong waar de Bovenrijn zich splitst in Waal en Pannerdensch Kanaal, in natuurgebied Klompenwaard, onderdeel van Nationaal Landschap de Gelderse Poort. Het fort is uit bakstenen opgebouwd en telt drie verdiepingen met in totaal 126 ruimten. Het fort werd in de tweede helft van de negentiende eeuw aangelegd als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, een militaire verdedigingslinie die zich uitstrekt van de voormalige Zuiderzee bij Muiden tot aan de Biesbosch. Het fort werd in 1969 aangewezen als nationaal monument en werd in 1988 in eigendom gegeven aan Staatsbosbeheer. Staatsbosbeheer gaf het fort in 1990 in erfpacht aan de Stichting Fort Pannerden, met als doel om het vervallen fort te renoveren en open te stellen voor het publiek. De doelstellingen restauratie van het fort, binnen de randvoorwaarden van ecologie en cultuurhistorie én openstellen voor het publiek, zijn nog steeds leidend voor Staatsbosbeheer.