Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ons kenmerk SV/V&G/06/100196
Datum 11 december 2006
Onderwerp Nader rapport inzake het voorstel van wet houdende regels inzake de aanspraak op een inkomensafhankelijke financiële bijdrage in de kosten van kinderen (Wet op de kindertoeslag)

Blijkens de mededeling van de Directeur van Uw Kabinet van 17 augustus 2006, nr.06.002805, machtigde Uwe Majesteit de Raad van State zijn advies inzake het bovenvermelde voorstel van wet rechtstreeks aan mij te doen toekomen. Dit advies, gedateerd 17 oktober 2006, nr.W12.06.0350/IV, bied ik U hierbij aan. De Raad van State maakt naar aanleiding van het wetsvoorstel een aantal opmerkingen, onder andere over de verzilveringsproblematiek in het algemeen, het invoeren van een kindertoeslag naast de al bestaande sociale voorziening kinderbijslag en de onverenigbaarheid met Verordening 1408/71. De Raad is van oordeel dat het voorstel in verband hiermee deels nader dient te worden heroverwogen.

Het advies van de Raad van State geeft aanleiding voor de hiernavolgende opmerkingen.


1. Verzilveringsproblematiek
De Raad van State merkt op dat het verzilveringsprobleem niet alleen optreedt bij de kinderkorting, maar zich ook kan voordoen bij de overige dertien in artikel 8.2. van de Wet IB 2001 genoemde heffingskortingen. De Raad mist een analyse van de totale verzilveringsproblematiek en een motivering van de keuze deze problematiek te repareren via een omzetting van kinderkorting in de kindertoeslag.

Het voorliggende wetsvoorstel is een reactie op de motie Crone c.s. (Kamerstukken II,