Ingezonden persbericht


De Wijde Blik

Johannes van Dam en La Grande Bouffe in het Louis Hartlooper Complex

Maandag 11 december, 21.00
Louis Hartlooper Complex
Toegang: 8,-/7,-

De serie De Wijde Blik wordt afgesloten met culinair journalist en schrijver Johannes van Dam die La Grande Bouffe voordroeg als te vertonen film.

Als student medicijnen en psychologie (beide studies maakte hij nooit af) besloot Van Dam zijn eigen Amsterdamse Kookboekhandel te beginnen, een begrip in Nederland. Allengs ontwikkelde hij zich echter verder in de journalistiek en besloot hij na 7 jaar de boekhandel de boekhandel te laten en alleen nog maar over eten te schrijven. Zijn gastronomische bibliotheek van zestigduizend titels schonk hij aan de Stichting Gastronomische Bibliotheek (SGB) die hij samen met culinair historici Joop Witteveen en Bart Cuperus opzette. Van Dams restaurantrecensies en stukjes over eten verschenen in Elsevier, later in Het Parool en De Morgen. Ze waren niet zelden wetenschappelijk onderlegd (de jodiumtest die hij als kind al op amandelspijs uitvoerde is beroemd). De croquet is voor Van Dam het meest perfecte culinaire object, de 'heilige graal van de kookkunst'; zo blijft hij ook nu nog op zoek naar de beste croquet. Na een aantal uitgaven waaronder 'Alles warm' (1988), 'Alles moet op' (1992) en 'De Tafel van Tien' (1997/bekroond als een van de 50 best verzorgde boeken van 1997), kwam op 17 november 2005 De Dikke Van Dam uit, een boek van 735 pagina's over eten ("geen recepten, want die zijn er al genoeg"). De presentatie van het boek, door een keur aan topkoks, kwam breeduit op het journaal en binnen enkele maanden waren meer dan 100.000 exemplaren verkocht een ongekend verschijnsel voor een boek van deze omvang.

Het is niet verwonderlijk dat deze gastronoom de film La Grande Bouffe koos voor vertoning in De Wijde Blik. In deze legendarische film uit 1973 van Marco Ferreri trekken vier maatschappelijk zeer geslaagde mannen naar het landhuis van één van hen, met het voornemen zichzelf aan uitgelezen gerechten dood te eten. Na de eerste nacht vinden ze dat er een aantal prostituees ingehuurd moet worden. Ze leven zich uit in enorme eet- en groepssexsessies. Drie van de vier prostituees houden het twee dagen vol, de vierde, Andrea, blijft mét de mannen tot het lugubere einde. Met oa Marcello Mastroianni, Michel Piccoli en Philippe Noiret en Andréa Ferreol. Van Dam zal - zoals gebruikelijk bij De Wijde Blik - de film persoonlijk inleiden.

Reserveren: 030-2320452


---- --