Gemeente Voerendaal


Voerendaal Actueel - Nieuws

11/12/2006 -

Eerste fase herinrichting Ubachsberg afgerond

De leefbaarheid van een woonkern wordt voor een deel bepaald door de sfeer in een dorp. De inrichting van de openbare ruimte moet uitnodigen om er te verblijven. Deze ambitie heeft de gemeente Voerendaal neergelegd in de Visie 2018.

Samen met de inwoners van Ubachsberg heeft de gemeente Voerendaal een herinrichtingsplan ontworpen waarbij de entrees van het dorp en de historische kern een duurzame kwaliteitsimpuls krijgen. Ubachsberg wordt fraaier en verkeersveiliger. De openbare ruimte wordt het visitekaartje.

Met het plaatsen van een lindeboom aan de Schoolstraat is het eerste deel van de herinrichting van Ubachsberg op 8 december symbolisch afgerond. De entree aan de Oude Schoolstraat is verfraaid. Delen van de Vrenkeweg en Kerkstraat en de Oude Schoolstraat zijn met authentieke materialen zoals hardsteen en gebakken klinkers opnieuw bestraat. Door de stoepen te verbreden en het gebruik van verschillende kleuren is het straatprofiel opnieuw ingericht. Deze maatregelen dwingen de verkeersdeelnemers zich aan de maximum snelheid van 30 km per uur te houden.

Het geheel wordt verder aangekleed met houten banken en bijpassende prullenbakken. De openbare verlichting wordt door het gebruik van energiezuinige lampen modern maar in de uitvoering toch met een knipoog naar het verleden.

Bij de afronding zal de verkeersbebording tot een noodzakelijk minimum worden teruggebracht en zullen ter completering haagjes en volgroeide bomen worden aangeplant.

De tweede fase omvat het resterende gedeelte van de Kerkstraat. Met de uitvoering van dit plan is al begonnen. De afronding van het plan vindt naar verwachting medio juni 2007 plaats.
wethouder Winthagen-Bock plaats lindeboom aan de Schoolstraat