Unicef



Nog onvoldoende fondsen voor noodhulp

REGENVAL TEISTERT HOORN VAN AFRIKA

Den Haag, 11 december 2006 - In oktober en november heeft ongebruikelijk hevige regenval in de Hoorn van Afrika gezorgd voor ernstige overstromingen. Vooral grote delen van Kenia, Somalië en Ethiopië zijn rampgebieden geworden door het vele water. In de drie landen zijn ongeveer 1,5 miljoen mensen direct door de overstromingen getroffen. Door de in veel gebieden aanhoudende regenval kan het aantal slachtoffers eind december zijn opgelopen tot 3 miljoen. Unicef heeft nog dringend US$ 24.205.907,- nodig om aan de eerste levensbehoeften van de getroffen mensen te kunnen voldoen.

In veel gebieden hebben overstroomde of verwoeste latrines het drinkwater vervuild. Door het stilstaande en vervuilde water liggen watergerelateerde ziektes als malaria en diarree op de loer. De eerste uitbraken van cholera zijn al geconstateerd. De preventie van deze ziektes én het zorgen voor schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen zijn Unicefs eerste prioriteit.

De noodhulp komt op gang, maar wordt vooral gefrustreerd door onvoldoende informatie, verwoeste infrastructuur, gebrek aan brandstof en voortdurende regenval in de regio. Daarbij komt dat de overstromingsramp wordt overschaduwd door de spanningen tussen Somalië en Ethiopië. Mocht dit conflict zich uitbreiden, dan zorgt dat waarschijnlijk voor grote groepen extra vluchtelingen in de overstroomde en daarom kwetsbare gebieden van de regio.

In totaal heeft Unicef nog US$ 24.205.907,- nodig om aan de eerste benodigdheden van de slachtoffers te kunnen voldoen. Unicef zorgt voor voedsel en gezondheidszorg, schoon drinkwater, sanitaire voorzieningen, bescherming van vrouwen en kinderen waaronder kinderen die alleen zijn achtergebleven, en biedt ondersteuning bij het zo snel mogelijk weer openen van scholen. Ook zijn fondsen nodig voor de aanschaf en het herpositioneren van noodhulpgoederen als dekens, jerrycans, medicijnen, purificatietabletten, hygiënemiddelen etc. om snel en effectief te kunnen reageren als de humanitaire crisis in de regio zich uitbreidt.

Unicef, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties, heeft hulpprogramma's in circa 155 landen en komt wereldwijd op voor de rechten van kinderen. Met als motto 'Kinderen eerst' geeft Unicef Nederland voorlichting over dit werk en werft daar fondsen voor.


* * *