Gemeente IJsselstein


Wmo: contracten thuisorganisaties voor hulp bij huishouden ondertekend

Datum: maandag 11 december 2006
De gemeente faciliteert de hulp bij huishouden in het kader van de Wmo. Maandag 11 december zijn de contracten ondertekend met de thuisorganisaties die de hulp bij het huishouden aanbieden. Chronisch zieken, ouderen of mensen met een beperking die hulp bij het huishouden nodig hebben en geen beroep kunnen doen op mensen in hun naaste omgeving zoals familie, vrienden, buren en vrijwilligers kunnen voor deze hulp aankloppen bij de gemeente. De gemeente IJsselstein levert zelf geen hulp bij het huishouden, maar heeft hiervoor contracten afgesloten met thuiszorgorganisaties.
De zogenaamde hulp bij het huishouden bestaat onder andere uit het verrichten van huishoudelijk werk zoals schoonmaken, het bereiden van de maaltijd en het verzorgen van wasgoed. De cliënt mag zelf bepalen van welke aanbieder hij de hulp wil ontvangen. Ook kan hij van aanbieder wisselen als hij bijvoorbeeld niet tevreden is. Inwoners van IJsselstein kunnen kiezen uit de diensten van twaalf organisaties. De hulp wordt op aanvraag en na toekenning thuis geleverd. De betalingen lopen via de gemeente. Als de cliënt liever een persoonsgebonden budget wil, mag hij zelf weten waar hij de hulp inkoopt; dat mag ook iemand uit zijn directe omgeving zijn. Het aanbieden van hulp bij het huishouden is een nieuwe taak van de gemeente onder de Wet maatschappelijke ondersteuning, die op 1 januari 2007 ingaat. De hulp bij het huishouden werd
voorheen aangeboden als huishoudelijke verzorging onder de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) en kon via het zorgkantoor worden aangevraagd. Zwaardere vormen van zorg zoals verpleegzorg blijven onder de AWBZ vallen.