Gemeente Stein


Gezamenlijke aanpak hennepteelt regio Westelijke Mijnstreek 11-12-2006

De burgemeesters van de gemeenten Sittard-Geleen, Stein, Beek en Schinnen, de Regio Politie Limburg-Zuid district Sittard, het Openbaar Ministerie, de woningcorporaties, het UWV en Essent hebben donderdag 26 oktober 2006 gezamenlijk het convenant Integrale aanpak van hennepteelt in de Westelijke Mijnstreek ondertekend. Met de ondertekening van deze samenwerkingsovereenkomst binden partijen de strijd aan tegen de hennepteelt en de exploitatie van de hennepkwekerijen. Zij hopen hiermee de overlast van hennepteelt in de regio effectief te bestrijden.

Overlast
Het aantal hennepkwekerijen is de laatste jaren fors gestegen. Alleen al in de drie
S-B-S-gemeenten (Stein-Beek-Schinnen) zijn dit jaar al 20 gevallen van hennepkwekerijen in woningen geconstateerd. Het kweken van hennep is niet alleen strafbaar het is het ook een gevaarlijke onderneming. Regelmatig breekt er brand uit in kwekerijen, onder andere als gevolg van elektriciteitsstoringen bij het aftappen van elektriciteit. Ook water- en stankoverlast komen veelvuldig voor. Intensieve hennepteelt in woningen levert veelal forse beschadigingen op aan de panden.

Samenwerkingsovereenkomst
Het convenant is een samenwerkingsovereenkomst met als belangrijkste doel de overlast van hennepteelt en de exploitatie van hennepkwekerijen in de regio effectief te bestrijden. Met de ondertekening verplichten convenantpartners zich over en weer de informatie te verstrekken die nodig is om de samenwerking effectief en efficiënt te laten verlopen.
Dit met inachtneming van de wettelijke regels en beperkingen, zoals de Wet Bescherming Persoonsgegevens.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid
Het convenant is een verdere uitwerking van een al bestaande gezamenlijke aanpak, waarin drie kernbegrippen centraal staan: samen, bewustzijn en verantwoordelijkheid. Dit laatste begrip heeft niet alleen betrekking op de instanties, maar ook op de burgers.

De drempel om een hennepkwekerij te beginnen moet hoger worden. Partijen zetten in op het bewustmaken van de risicos ervan. Ook worden burgers onder het motto voorkomen is beter dan genezen aangespoord tot sociale controle.