GTI NV

GTI realiseert Nederlands grootste private windmolenpark in Flevoland

Heinenoord/Zaltbommel, 11 december 2006

Twee windmolenparken. Twintig windmolens, opgesteld in twee kilometerslange molenrijen in Lelystad: de Mammoeth- en Neushoorntocht. GTI Infra BV sluit hiermee het grootste private windmolenpark aan van Nederland. Eind van dit jaar wordt het park officieel geopend. Samen met het windmolenpark Kubbeweg (17 molens eerder dit jaar) heeft GTI Infra nu een elektriciteitsnetwerk gerealiseerd waarop 37 windturbines zijn aangesloten op één onderstation in Biddinghuizen.
GTI Infra versterkt hiermee niet alleen haar positie als toonaangevende partij in projectontwikkeling, realisatie en exploitatie van private elektriciteitsnetten, maar wordt hiermee marktleider.

Windnet
Windnet is het eerste private netwerk van Nederland specifiek ontworpen voor grootschalige windmolenparken. GTI Infra verzorgt, in opdracht van Windnet, de komende 20 jaar het beheer en exploitatie van het netwerk en het onderstation. GTI Infra heeft het netwerk voor zowel Kubbeweg, Mammoeth- en Neushoorntocht ontworpen, geleverd en aangelegd. Het netwerk distribueert zijn elektriciteit met 23.000 Volt en is aangesloten op het landelijke net van 150.000 Volt. Om van 23.000 Volt naar 150.000 Volt te komen, realiseerde GTI Infra een onderstation aan de Rietweg in Biddinghuizen. Naast deze opwekkers van energie kunnen er op dit station ook afnemers worden aangesloten.

Wageningen UR
In opdracht van Wageningen Universiteit en Researchcentrum (Wageningen UR) heeft GTI Infra dit jaar de elektrische infrastructuur voor de parken Mammoeth- en Neushoorntocht aangelegd. Met de aansluiting van deze twee windmolenparken wordt de teruglevercapaciteit van de transformator in het onderstation optimaal benut. Ruimte voor energieafname door bedrijven is er nog voldoende. De windmolens van de parken Kubbeweg en Wageningen UR zijn regelbaar en te monitoren via een in het ontwerp opgenomen gsm-netwerk. Het windmolenpark Wageningen UR produceert jaarlijkse 70 miljoen kilowattuur elektriciteit; voldoende om ca. 21.000 huishoudens één jaar lang van energie te voorzien. De feestelijke opening van het windpark volgt eind dit jaar.

Toekomstplannen
GTI Infra is van plan om de komende jaren meer private netwerken voor windturbines te gaan verzorgen. In het Zeeuwse Tholen is men al in een vergevorderd stadium voor de uitvoering van een soortgelijk plan. Daarnaast ziet GTI Infa de ontsluiting van bedrijventerreinen, waarbij de elektriciteitsproducent dichtbij de afnemers zit, als grote toekomstig te ontwikkelen markt.

GTI richt zich op de technische dienstverlening en ontwikkelt integrale oplossingen: van ontwerp tot en met realisatie, onderhoud en beheer in alle voorkomende disciplines. Met de ondernemingen Axima, Elyo, ENDEL, INEO, Tractebel Engineering en Fabricom GTI maakt GTI deel uit van SUEZ Energy Services.

SUEZ Energy Services, Europees leider op het gebied van installaties en technische dienstverlening, ontwikkelt voor opdrachtgevers in de industrie, utiliteit en infratechniek waardevolle oplossingen met betrekking tot ontwerp, realisatie en onderhoud van technische installaties evenals oplossingen voor energiebeheer en langdurig multidisciplinair beheer. SUEZ Energy Services telt 66.000 medewerkers en realiseerde in 2005 een omzet van 10,3 miljard euro. SUEZ Energy Services is een van de vier bedrijfsonderdelen van de beursgenoteerde, internationale industriële groep SUEZ.