Hulpverleningsdienst Groningen


wordt beter

Gezondheid van Groningers wordt beter

Gepubliceerd: 11 december 2006, 13:22
De gezondheid van de Groningers wordt langzamerhand beter, maar Groningers zijn nog steeds minder gezond dan de gemiddelde Nederlander. Dat stelt de GGD Groningen in het Gezondheidsprofiel Groningen 2006 waarin de resultaten van de gezondheidsenquête 2006 zijn verwerkt. Elke 4 jaar maakt GGD Groningen zon overzicht van de gezondheids-toestand van de bevolking.
Voor het eerst in jaren daalt het aantal rokers onder volwassenen, van 34% naar 27%. Verontrustend is echter dat dit komt omdat steeds meer volwassenen stoppen met roken, terwijl het percentage rokers onder jong volwassenen niet erg wil dalen. En dat terwijl de sterfte aan longkanker in Groningen boven het landelijk gemiddelde ligt. Groningers komen steeds meer in beweging, en dat is belangrijk. Meer dan de helft van de volwassenen kampt namelijk met overgewicht, maar een derde onder hen is zich hier onvoldoende van bewust of vindt het normaal. Roken en overgewicht vormen de belangrijkste risicos voor de volksgezondheid in de toekomst.

Over het algemeen voelt de Groninger zich goed gezond, maar de onderzoeksresultaten tonen ook aan dat op een aantal terreinen wel degelijk zorgwekkende ontwikkelingen bestaan. De gezondheidsenquête wijst bijvoorbeeld uit dat 7% van de Groningers zich in ernstige mate eenzaam voelt. Ook aan het seksuele gedrag valt nog wel wat te verbeteren: minder dan de helft van de jongeren gebruikt bij het vrijen altijd een condoom, waardoor ze onnodig risico op Seksueel Overdraagbare Aandoeningen (SOA) lopen.
De grootste gezondheidsproblemen zien we vooral in de groepen met een lagere sociaal economische status (dat is relatie tussen inkomen en opleiding). Deze groepen hebben over het algemeen een minder gezonde leefwijze en doen vaker een beroep op medische zorg.

Op grond van de resultaten van de gezondheidsenquête adviseert GGD Groningen de Groninger gemeenten om te investeren in de bevolkingsgroepen waar de problemen het grootst zijn. Het gemeentelijk gezondheidsbeleid laat namelijk zien dat die investering loont, en dat een betere gezondheid vaak betrekkelijk eenvoudig te realiseren is. Bovendien heeft de gemeente steeds meer mogelijkheden (zoals de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning) om te werken aan een betere gezondheid van haar burgers.

Op basis van de resultaten van het gezondheidsonderzoek heeft GGD Groningen een brochure uitgebracht met de titel 7 voor gezondheid. Hierin worden cijfers uit het Gezondheidsprofiel 2006 gebruikt om zeven belangrijkste gezondheidsthemas onder de aandacht te brengen. Het gaat om roken, overgewicht, overmatig alcoholgebruik, eenzaamheid, seksualiteit, psychosociale gezondheid en het binnenmilieu van woningen en scholen. De brochure bevat voorbeelden van succesvolle projecten om bij deze themas gezondheidswinst te behalen.

Het eerste exemplaar van de brochure is maandagochtend uitgereikt aan burgemeester Schollema, voorzitter van de Vereniging van Groningse gemeenten. De brochure, en ook het Gezondheidsprofiel 2006 zijn te downloaden vanaf de website van de GGD Groningen. Begin januari is de brochure in gedrukte vorm te verkrijgen via onder andere de Groningse gemeenten.