Gemeente Almelo

Defibrillatoren voor Almelose sportverenigingen

Defibrillator
In het kader van het project Verenigingsondersteuning van de Gemeente Almelo hebben vier sportverenigingen, v.v. ASV57, s.v. PH, a.t.v. Ruiten Drie en a.w.v. de Zwaluwen, een aanvraag ingediend voor vergoeding van de kosten van aanschaf van een defibrillator.

De defibrillator is een belangrijk hulpmiddel om in geval van hartstilstand levens te redden en draagt daarom bij aan een veiliger sportomgeving. Gerichte ondersteuning op het gebied van veiligheid en wet- en regelgeving is een van de uitgangspunten van het project Verenigingsondersteuning en dus past de aanvraag binnen het project. Voorwaarde is wel dat de verenigingen preventief beleid voeren op het gebied van veiligheid, wat inhoudt dat er op zn minst een Risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) is uitgevoerd. Verder moet een aantal personen van iedere vereniging de cursus en herhalingscursussen voor het gebruik van de defibrillator volgen. Ondanks dat de ARBO-wetgeving voor sportverenigingen sinds 15 maart 2006 is versoepeld, worden sportverenigingen geadviseerd, in het kader van bestuurlijke aansprakelijkheid en verstandig vrijwilligersbeleid, in ieder geval de RI&E en een plan van aanpak te realiseren. De aansprakelijkheid voor sportverenigingen t.a.v. een veilige sport- en werkomgeving vervalt namelijk niet. ASV57, PH, Ruiten Drie en de Zwaluwen hebben een dergelijke RI&E uitgevoerd en proberen op deze manier de risicos op het gebied van veiligheid tot een minimum te beperken.

Cursussen

Maandagavond 11 december vindt de eerste van drie cursussen plaats voor het gebruik van de defibrillator. In het clubhuis van de Zwaluwen op het wielerpark de Sumpel, worden de eerste acht cursisten geïnstrueerd. In januari volgen de twee volgende cursusdagen op de sportcomplexen van ASV57 en PH. Indien de cursussen met succes zijn afgerond ontvangen de verenigingen de defibrillatoren en kan men in geval van nood handelend optreden. Bij ASV57, PH en de Zwaluwen komt de defibrillator op het sportcomplex te hangen, Ruiten Drie zal de defibrillator in de begeleidingsbus meenemen tijdens toertochten die door de vereniging worden georganiseerd. Uiteraard kan er ook een beroep op de defibrillator gedaan worden bij calamiteiten buiten de sportcomplexen van deze verenigingen. De rijkssubsidieregeling Breedtesportimpuls, waaruit het project Verenigingsondersteuning gefinancierd wordt, loopt aan het einde van dit jaar af.