Vereniging van Recreatieondernemers Nederland


Rotterdam ontvangt Tevreden Toerist Trofee

Driebergen, 11 december 2006

De gemeente Rotterdam heeft vandaag de eerste Tevreden Toerist Trofee ontvangen. De prijs is toegekend door RECRON, de brancheorganisatie van ondernemers in de recreatiesector. Rotterdam krijgt de trofee omdat het eerder dit jaar besloot om de toeristenbelasting af te schaffen. "Daarmee toont het aan gastvrij voor toeristen te willen zijn en de recreatiesector als een belangrijke economische factor te zien", aldus RECRON. Burgemeester Opstelten ontving vandaag de trofee, een beeldje van een man die dankbaar zijn hoed afneemt, uit handen van RECRON voorzitter Geke Faber.

RECRON heeft de Tevreden Toerist Trofee ingesteld voor gemeenten die ten aanzien van gemeentelijke heffingen een significant besluit nemen ten gunste van toeristen en recreanten. Bijvoorbeeld door het afschaffen van de toeristenbelasting, forensenbelasting of vermakelijkhedenretributie. Rotterdam is de eerste van de vier grote Nederlandse gemeenten die de toeristenbelasting dit jaar heeft afgeschaft en vervult hiermee een voortrekkersrol. Vanuit deze gedachte ontvangt de gemeente dan ook het eerste exemplaar van de prijs.

De toeristenbelasting, forensenbelasting en vermakelijkhedenretributie zijn voor de recreatiesector in Nederland een doorn in het oog. RECRON strijdt voor afschaffing omdat de belastingen niet rechtvaardig zijn: alleen een bepaalde groep toeristen en recreanten moeten de belasting betalen, terwijl dagtoeristen doorgaans de dans ontspringen. Ook brengt het innen van de heffingen hoge administratieve lasten en kosten met zich mee. Tevens zien recreatieondernemers het als concurrentievervalsing, omdat sommige gemeenten wel toeristenbelasting heffen - met verschillende tarieven - en andere gemeenten niet. Dit beïnvloedt de overnachtingsprijs op een camping of bungalowpark nadelig. Tot slot gebruiken gemeenten de toeristenbelasting vaak als melkkoe om de begroting rond te krijgen.

De afschaffing van de toeristenbelasting vindt RECRON een goed signaal: "Gemeenten tonen aan gastvrij voor toeristen te willen zijn en dat ze de recreanten graag zien komen. Toeristen dragen meestal een belangrijk steentje bij aan de lokale en regionale economie." Ook de gemeenten Amersfoort, Deventer, Leeuwarden, Rhenen, Schijndel en Weststellingerwerf hebben inmiddels besloten om geen toeristenbelasting meer te heffen.

RECRON, de Vereniging van Recreatieondernemers Nederland, streeft naar een zo optimaal mogelijk ondernemersklimaat in de recreatiebranche en behartigt de collectieve en individuele belangen van de leden. De brancheorganisatie vertegenwoordigt ruim 1.700 recreatiebedrijven. Hieronder vallen kampeerbedrijven, bungalowparken, groepsaccommodaties, dagattracties, buitensportbedrijven, zwembaden en sauna's.