Radboud Universiteit Nijmegen


Ma 11 dec 2006 En toen gingen de spoorbomen nét te laat naar beneden... 10:30 uur Gebremichael Tesfagiorgis (Natuurwetenschappen, Wiskunde & Informatica)
Titel proefschrift: Expressivity of Timed automata models
Promotor: Prof. dr. F. Vaandrager
E-mail: biniamg@gmail.com

Computerprogramma's moeten correcte uitkomsten opleveren. Realtime systemen moeten dat ook nog eens doen op het goede moment. Typische voorbeelden van realtime systemen zijn besturingen van spoorwegovergangen, systemen ter ondersteuning van luchtverkeersleiding en multimedianetwerken. Realtime systemen zijn meestal ingebed in grotere systemen die weer in interactie staan met hun omgeving. Zo vormt de computerbesturing van een spoorwegovergang een onderdeel van een groter veiligheidssysteem dat verantwoordelijk is voor het sluiten en openen van de overgang wanneer er een trein langskomt. De complexiteit van realtime toepassingen neemt zeer snel toe en daarmee ook het mogelijk aantal fouten in deze systemen. De noodzaak om correctheid nauwkeurig te specificeren en te verifiëren is daarom groter dan ooit. Automatisch formeel specificeren en verifiëren is dan een oplossing. Dat kan met een `getimede automaat'. Biniam Gebremichael onderzoekt in zijn proefschrift de expressiviteit van getimede automaten zowel in theorie als in de complexe praktijk.
Beniam Gebremichael Tesfagiorgis (1971, Asmara, Eritrea) haalde zijn wiskundebachelor in Asmara en werd Master in de computerwetenschap aan de universiteit van Uppsala, Zweden. Zijn promotieonderzoek deed hij bij het Institute for Computing and Information Science van de Radboud Universiteit.

De academische plechtigheden worden gehouden in de Academiezaal van de Aula, Comeniuslaan 2 (tenzij anders vermeld). Als u meer informatie wenst over (een van) deze gebeurtenissen kunt u contact opnemen met de wetenschapsredactie van de Radboud Universiteit Nijmegen, telefoon (024) 361 60 00, e-mail: info@communicatie.ru.nl. De wetenschapsagenda is ook te vinden op internet: www.ru.nl/wetenschapsagenda