Radboud Universiteit Nijmegen


Ma 11 dec 2006 Freeze! Ammoniamoleculen in de val 15:30 uur Mw. drs. J. van Veldhoven (Natuurwetenschappen, Wiskunde & Informatica)
Titel proefschrift: Ac trapping and high-resolution spectroscopy of ammonia molecules
Promotor: Prof. dr. G.J.M. Meijer
---
Copromotor: Dr. H.L. Bethlem
E-mail: jacqueli@fhi-berlin.mpg.de Handelseditie: Febodruk BV

Moleculen bewegen bij kamertemperatuur veel te snel om ze nauwkeurig te onderzoeken. Extreme afkoeling kan helpen om de eigenschappen beter te leren kennen. Jacqueline van Veldhoven toonde aan dat spectroscopie van koude ammoniamoleculen meer informatie oplevert dan spectroscopie van warme. Het is voor het eerst dat dat experimenteel werd aangetoond. Verder toonde Van Veldhoven ook als eerste aan dat hoogveldzoekende moleculen in een val opgesloten en stilgelegd worden. Ze gebruikte hiervoor de Stark-afremmer, een in Nijmegen ontwikkeld instrument dat nu in het Fritz Haber Institut in Berlijn staat. Jacqueline van Veldhoven (Ede, 1979) studeerde Natuurkunde aan de Radboud Universiteit Nijmege en deed een stage bij het instituut voor Plasmafysica `Rijnhuizen'. Hier begon het werk aan de ammoniaspectroscopie dat tot deze promotie zou leiden. Van Veldhovens promotie, uitgevoerd in Berlijn, valt onder het Institute for Molecules and Materials.

De academische plechtigheden worden gehouden in de Academiezaal van de Aula, Comeniuslaan 2 (tenzij anders vermeld). Als u meer informatie wenst over (een van) deze gebeurtenissen kunt u contact opnemen met de wetenschapsredactie van de Radboud Universiteit Nijmegen, telefoon (024) 361 60 00, e-mail: info@communicatie.ru.nl. De wetenschapsagenda is ook te vinden op internet: www.ru.nl/wetenschapsagenda