Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht
Persbericht
7 december 2006

Prijs voor onderzoek naar gedrag Nederlandse, Belgische en Luxemburgse rechters tijdens Tweede Wereldoorlog

Joeri Michielsen-Tallman wint SNS Bank Prijs 2006

Joeri Michielsen-Tallman neemt op 11 december aanstaande de SNS Bank Prijs 2006 in ontvangst voor zijn promotieonderzoek. Deze wetenschappelijke prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een jonge, veelbelovende onderzoeker die in de voorafgaande periode is gepromoveerd aan de Universiteit Maastricht. De prijs wordt uitgereikt door burgemeester Gert Leers in boekhandel Selexyz Dominicanen om 17.00 uur.

De jury verkoos unaniem het proefschrift 'The Nazification and Denazification of the Courts' tot prijswinnaar 2006. Het juryrapport meldt dat de dissertatie "tal van nieuwe originele, inzichten biedt". "Doordat de dissertatie in het Engels geschreven is, levert dit proefschrift bovendien een belangrijke bijdrage aan de internationale discussie over de vraag, hoe de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht ook in crisistijden kan worden gegarandeerd."

In zijn proefschrift analyseert Joeri Michielsen-Tallman hoe de rechters in België, Luxemburg en Nederland tijdens de bezetting juridisch gereageerd hebben op maatregelen die gevolgen hadden voor de positie en het functioneren van de gerechten. Hij concludeert dat Nederlandse rechters zelden de mogelijkheden van het toen geldende nationale en internationale recht benut hebben om weerstand te bieden. Bezettingsmaatregelen zijn vrijwel zonder protest toegepast ongeacht strijdigheid met het geldende (oftewel positieve) recht. In België daarentegen heeft het Hof van Cassatie voortdurend geïntervenieerd om met juridische middelen bezettingsmaatregelen ongedaan te maken. De situatie in Luxemburg week sterk af van die in de twee andere landen. Luxemburg ging gebukt onder een agressief bezettingsregime dat gericht was op algehele annexatie. Een collectief protest van de rechterlijke macht tegen bezettingsmaatregelen was volstrekt onmogelijk, aldus de onderzoeker. Het proefschrift van Joeri Michielsen- Tallman werd in 2005 al bekroond met de prestigieuze Praemium Erasmianum.

De prijs wordt uitgereikt door de burgemeester van Maastricht, Gert Leers en bestaat uit een bedrag van ¤ 5000 en een sculptuur van de Maastrichtse kunstenares Desiree Tonnaer. De jury verwacht en hoopt dat de toekenning van deze prijs voor dr. Michielsen een stimulans zal zijn om zijn belangwekkend wetenschappelijk onderzoek voort te zetten. Joeri Machielsen-Tallman zal zijn aanvaardingstoespraak grotendeels in het Limburgs houden.

Noot voor de pers:
De SNS Bank Prijs 2006 wordt op 11 december uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst in boekhandel Selexyz Dominicanen. Ontvangst is om 17.00 uur, om 17.30 uur houden achtereenvolgens de rayondirecteur van SNS Bank Maastricht-Heuvelland (Ir. P. Vandermeulen) en rector magnificus van de Universiteit Maastricht (Prof. mr. G. Mols) een toespraak, waarna burgemeester Gert Leers de prijs uitreikt. Vanaf 19.00 uur is het informeel samenzijn onder het genot van een hapje en een drankje in de Dominicanenkerk. U bent bij deze bijeenkomst van harte welkom en kunt zich vooraf telefonisch of per mail melden bij Clim Hoeberechts, tel. 06-53234474, mail: clim.hoeberechts@sns.nl Contactpersoon bij de Universiteit Maastricht is Femke Kools, tel. 043-3885230, e-mail: femke.kools@ssc.unimaas.nl De afdeling Communicatie & Relatiebeheer van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/ Zie ook het Research Magazine voor meer interessant onderzoek aan de UM: http://www.unimaas.nl/researchmagazine

Universiteit Maastricht - 30 years of international quality Maastricht University is a Dutch university with a strong European and international outlook. Cherishing and stimulating talented people and creating opportunities for innovative education and research relevant to society's needs are core values of Maastricht University.