Unicef


---


Persbericht

Embargo tot maandag 11 december 2006 - 0.01 uur

Unicef-rapport: Sierra Leone nog altijd beroerdste land voor kinderen

Vrouwen mondiger maken helpt kinderen

Den Haag, 11 december 2006- Gelijkheid tussen mannen en vrouwen en het mondiger maken van vrouwen heeft een diepgaande en positieve uitwerking op kinderen, dat staat in het Unicef-jaarrapport The State of the World's Children 2007. Dit rapport laat zien dat gelijkheid tussen mannen en vrouwen haar uitwerking heeft op zowel vrouwen en kinderen als op de gezondheid en ontwikkeling van families, gemeenschappen en landen. The State of the World;s Children belicht elk jaar de levensomstandigheden van kinderen wereldwijd. Sierra Leone blijkt nog steeds het beroerdste land te zijn voor kinderen om in op te groeien.

The State of the World's Children toont aan dat als vrouwen hun ondergeschikte rol kunnen afwerpen, hun kinderen daar ook van profiteren. Gezonde, geschoolde en sterke vrouwen zorgen namelijk voor gezonde, geschoolde en weerbare kinderen die kunnen werken aan een betere toekomst voor het land waarin ze wonen.

Ondanks dat de positie van vrouwen de laatste jaren enigszins verbeterd is, lijden miljoenen vrouwen en meisjes onder discriminatie, ongelijkheid en armoede. Meisjes en vrouwen worden disproportioneel getroffen door hiv en aids en vrouwen verdienen vaker minder dan mannen voor hetzelfde werk. Miljoenen vrouwen over de hele wereld worden slachtoffer van seksueel en psychisch geweld. Als gevolg van discriminatie gaan meisjes vaak niet naar school; bijna 1 op 5 meisjes in ontwikkelingslanden die wel naar de basisschool gaat maakt die niet af. Het opleidingsniveau van vrouwen staat in direct verband met de ontwikkeling van kinderen, zegt het rapport.

Maatregelen voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen De State of the World's Children 2007 geeft aan dat er maatregelen moeten worden genomen op zeven gebieden: . Onderwijs: Het afschaffen van schoolgelden en stimuleren van ouders en gemeenschappen om meisjes naar school te laten gaan. . Betrekken van mannen en jongens: Het opleiden van zowel mannen als vrouwen op het gebied van gelijkheid en vrouwenrechten. Het leren van gezamenlijk beslissing te nemen helpt bij het bevorderen van gelijkwaardige relaties. . Investeringen: Overheden moeten investeringen om sexe-ongelijkheid te bestrijden opnemen in hun begrotingen en plannen. . Wetgeving: Nationale wetgeving die voorkomt dat vrouwen eigendommen kunnen erven, moet worden afgeschaft. Tegelijkertijd zijn wetten nodig om huiselijk geweld en seksueel geweld te bestrijden en om slachtoffers te beschermen. . Quota's: Het hanteren van een quotasysteem (minimum aantal vrouwen dat politieke functies moet bekleden) zorgt ervoor dat vrouwen deelnemen aan de politiek. Van de 20 landen met de meeste vrouwen in het parlement, gebruiken 17 landen een quotasysteem. . Vrouwen helpen vrouwen: Lokale vrouwenbewegingen spelen een belangrijke rol bij het versterken van de positie van vrouwen. Zij moeten in een vroeg stadium betrokken worden bij het ontwikkelen van politieke programma's, zodat die overeenkomen met wat de vrouwen en kinderen nodig hebben. . Verbeteren van data en onderzoek: Betere cijfers en analyses zijn essentieel om de positie van meisjes en vrouwen te verbeteren, in het bijzonder die van moedersterfte, (seksueel) geweld, onderwijs, werkgelegenheid voor vrouwen, de hoogte van salarissen van vrouwen, de besteding van hun tijd aan onbetaald werk en de deelname van de vrouwen aan politiek.

Het rapport geeft aan dat de aanwezigheid van vrouwen in vredesonderhandelingen of bij de wederopbouw van een land na een conflict, cruciaal kan zijn voor het slagen van de missie. Zij kunnen zich vaak beter dan mannen inzetten voor de veiligheid van kinderen en andere kwetsbaren in de samenleving. In praktijk vervullen vrouwen in dit soort situaties echter vaak een informele rol en nemen ze zelden deel aan vredesbesprekingen.

Uitwerking op Millenniumdoelen
The State of the World's Children laat zien dat het promoten van gelijkheid tussen mannen en vrouwen en het sterker maken van vrouwen - Millenniumdoel nummer 3 - zijn uitwerking heeft op alle andere Millenniumdoelen. In 2015 moet de gelijkheid zijn gerealiseerd. Als de positie van meisjes en vrouwen ondergeschikt blijft aan die van mannen, zal dit ook de realisatie van de andere Millenniumdoelen in gevaar brengen. Bijvoorbeeld het doel om in 2015 alle kinderen onderwijs te laten volgen. Vrouwen die niet naar school zijn geweest, zullen minder snel geneigd zijn om hun kinderen onderwijs te laten volgen.

The 'State of the World's Children 2007' bevat als elk jaar een ranglijst van vooruitgang per land wat betreft de levensomstandigheden van kinderen. Het meest beroerde land voor kinderen om in op te groeien is evenals vorig jaar Sierra Leone, gevolgd door Angola en Afghanistan, die van plaats is gewisseld met Niger. De ranglijst is gebaseerd op kindersterftecijfers van alle landen wereldwijd. Kindersterfte wordt gezien als een meest betrouwbare indicatoren van zowel gedane investeringen in kinderwelzijn als de resultaten van die investeringen.




Unicef