ABN AMRO

Amsterdam, 11 december 2006

ABN AMRO en PGGM maken akkoord bekend over het delen van risico

ABN AMRO en PGGM, het pensioenfonds voor de Nederlandse sector zorg en welzijn maken vandaag bekend dat zij een samenwerkingsverband zijn aangegaan waarbij beide partijen elk een deel van het risico dat aan de kredietportefeuille van ABN AMRO is verbonden, op zich nemen. Het samenwerkingsverband is in lijn met de strategie van ABN AMRO om optimaal gebruik te maken van het beschikbare kapitaal, terwijl PGGM toegang krijgt tot een vermogenscategorie die een efficiënte risico- rendementverhouding biedt en die tevens verdere spreiding aanbrengt in de asset-allocatie van PGGM.

Op 8 december 2006 is een eerste transactie afgesloten onder het samenwerkingsverband. Deze transactie is speciaal aangepast aan de wensen van PGGM en is een variant op de recente publieke Amstel 2006 asset securitisatie transactie. Door middel van deze transactie verkoopt ABN AMRO een deel van het kredietrisico op haar leningenportefeuille aan PGGM middels een Collateralised Loan Obligation structuur. De CLO is gekoppeld aan een leningenportefeuille met een totale hoofdsom van EUR 15,5 miljard. In deze transactie deelt PGGM in het kredietrisico op de leningenportefeuille door middel van een participatie in de Equity and Mezzanine tranches van de CLO.

"Wij zetten hiermee de eerste van wat mogelijke een reeks strategische stappen kan worden in het beheer van ons kapitaal," aldus Hugh Scott-Barrett, Chief Financial Officer bij ABN AMRO. "PGGM is een betrouwbare partner met wie wij al vele jaren samenwerken. Wij verwachten meerdere transacties af te sluiten die voor beide partijen mogelijkheden bieden."

Piet Roelandt, Director Portfolio Management bij PGGM: "Deze transactie versterkt de rol van Nederland in het creëren van innovatieve beleggingsoplossingen voor pensioenfondsen. Voor ons is deze transactie een efficiënte manier om te investeren in de markt van bankleningen, welke tot op heden voor ons lastig toegankelijk was via de publieke kanalen en met een voor PGGM betekenisvolle omvang. Deze transactie helpt ons om ons doel van een meer gediversifieerde portefeuille te realiseren. Daar wij direct betrokken zijn geweest bij het structureren van deze transactie hebben wij deze effecten kunnen optimaliseren. Wij zijn onder de indruk van de kwaliteit van ABN AMRO's interne krediet beoordelingsprocessen en zien deze transactie als een volgende stap in een al lang aanwezige strategische relatie tussen onze organisaties."

De overeenkomst om een deel van het risico op de kredietportefeuille over te dragen moet tevens worden gezien tegen de achtergrond van een historie van transacties waarbij ABN AMRO een deel van haar portefeuille op succesvolle wijze heeft gesecuritiseerd. Op deze manier versterkt ABN AMRO haar kapitaalbeheer en maakt een geoptimaliseerde kapitaalallocatie mogelijk. De individuele transacties

onder het samenwerkingsverband met PGGM zullen in eerste instantie zodanig gestructureerd worden dat ze kapitaal efficiënt zijn onder Bazel I en Bazel II regelgeving.

Persvoorlichting: +31 (0)20 6288900
Investor Relations: +31(0)20 6287835

PGGM Persvoorlichting:
Ellen Habermehl

+31 (0) 30 2778702

+31 (0) 653769196


---


---- --