VVD


11-12-2006

Speech partijvoorzitter Jan van Zanen tijdens Partijraad Terugblik Tweede Kamerverkiezingen

We hebben met zijn allen heel veel meegemaakt het afgelopen jaar. Heel veel turbulentie en enerverende gebeurtenissen. Eerst de gemeenteraadsverkiezingen in maart, het terugtreden van Jozias van Aartsen, de lijsttrekkersverkiezingen, de snelle val van het kabinet en de daaropvolgende vervroegde Tweede Kamerverkiezingen.

Speech partijvoorzitter Jan van Zanen Partijraad 9 december 2006 Alleen gesproken woord geldt.

Dames en Heren,

Hartelijk welkom op deze Partijraad.

Goed dat u in zo grote getale bent gekomen. In voor en tegenspoed blijven liberalen betrokken bij het wel en wee van onze partij, de VVD.

We hebben met zijn allen heel veel meegemaakt het afgelopen jaar. Heel veel turbulentie en enerverende gebeurtenissen. Eerst de gemeenteraadsverkiezingen in maart, het terugtreden van Jozias van Aartsen, de lijsttrekkersverkiezingen, de snelle val van het kabinet en de daaropvolgende vervroegde Tweede Kamerverkiezingen. Verkiezingen met een zeer teleurstellende uitslag na een intensieve campagne. Van 28 naar 22 zetels, Ben er niet blij mee en trots al helemaal niet.

Trots ben ik alleen maar op onze inzet, en ons liberale gedachtengoed.

Vandaag kijken we terug op 22 november en alles wat daaraan vooraf ging. Zometeen in deze zaal en daarna in deelsessies. We kijken terug
-velen gingen u voor -. Maak van u hart geen moordkuil. Maar ik hoop ook dat er vanuit iedere groep in ieder geval vijf korte aanbevelingen voor de korte termijn uit komen. Zodat we aan het einde van deze partijraad in ieder geval aan het campagneteam voor de Provinciale Statenverkiezingen deze aanbevelingen kunnen meegeven. Daarnaast zullen er ook ongetwijfeld adviezen voor de wat langere termijn zijn. Ook die worden verzameld.

Want de Provinciale Staten Verkiezingen en de Eerste kamer Verkiezingen staan voor de deur. Wij hebben Michiel van Haersma Buma bereid gevonden om als campagneleider mede vorm te geven aan de campagne.

Ik wil vandaag toch ook een dankwoord uitspreken. Een dankwoord aan al die talloze vrijwilligers op lokaal en regionaal niveau die zich gedurende de afgelopen campagne heel veel inspanningen getroost hebben op markten, in winkelcentra, huis aan huis. Dankwoord ook aan kamerleden nieuw en oud en aan het campagneteam onder leiding van Hans Hoogervorst voor hun energie en inspanningen.

Ook complimenten aan Mark Rutte, onze lijsttrekker en eerste man. Hij staat nu samen met zijn 21 collega's, maar eigenlijk met ons allen voor de opgave om aan te tonen dat de VVD springlevend is en over heel veel veerkracht beschikt.

Met zijn allen zullen we laten zien dat de maatschappelijke invloed, de kracht en betekenis van het liberalisme veel groter is dan het aantal zetels in de Tweede Kamer.

Maar eerst de kabinetsformatie: Dat beloofd nog wat.

Dames en heren,

De VVD heeft een lange traditie waarin ruimte is voor stevige persoonlijkheden. Daar is al van alles over te zeggen. Maar belangrijkste is dat we met Rita Verdonk iemand in huis hebben die door de kiezer gewaardeerd wordt en wiens beleid massaal gesteund is.

Het is van groot belang dat wij de kiezers terugwinnen die de VVD bij deze afgelopen twee verkiezingen is kwijt geraakt. We moeten lessen leren uit het verleden met de blik gericht op de toekomst. De fractie speelt daarin een grote rol, maar evenzeer u en het HB. De VVD als politieke partij in al zijn geledingen. Alle leden moeten willen bijdragen. En dat zeg ik aan het einde van een jaar waarin eindelijk een positief saldo van het ledental gehaald is.

Dames en heren,

Ons HB heeft behoefte aan een brede evaluatie van de afgelopen drie verkiezingen en welke lessen daaruit te leren zijn.

Eerder spraken wij met u af ook de ledenraadplegingen -waaronder ook die rond het lijsttrekkerschap- tegen het licht te houden.


- Hoe winnen wij de kiezers terug.


- Hoe kan de financiele positie van onze partij verstevigd worden.


- Welke strategie is mogelijk om bij de raadsverkiezingen van 2010 samenwerking te zoeken en te vinden met lokale partijen.


- Hoe versterken wij de wortels van onze partij, zowel qua inhoud als qua organisatie.


- Welke stimulansen zijn te verzinnen om afdelingen en regio's - de basis- te versterken. Actieve afdelingen zijn onmisbaar voor een vitale VVD.

En tenslotte. Hoe gaan wij met elkaar om; hier en in de media. De cultuur binnen onze partij moet weer getuigen van eensgezindheid en respect.

Het Hoofdbestuur stelt zich voor een kleine groep mensen te vragen hierover in mei 2007 een rapport uit te brengen.

Daarnaast een iets grotere groep mensen te vragen als klankbordgroep te functioneren.

Mede naar aanleiding van deze partijraad zal het Hoofdbestuur zo spoedig mogelijk beslissen over de samenstelling en de opdrachtformulering van deze twee groepen.

Wij zijn blij Sybilla Dekker bereid te hebben gevonden hieraan leiding te geven.

Dames en heren,

Ook tijdens deze partijraad zal de veelvormigheid en veelkleurigheid van onze volkspartij te horen en te zien zijn. Dat is goed.

Tegelijkertijd realiseren wij ons dat er op 7 maart aanstaande verkiezingen op komst zijn. De VVD verdient een sterke positie in de Staten en "links" geen meerderheid in de Eerste kamer.

Ik wens u een goede vergadering toe en geef nu graag het woord aan Mark Rutte.