Een betere volksgezondheid voor twee ton per jaar

St. de nationale denktank

EEN BETERE VOLKSGEZONDHEID VOOR 2 TON PER JAAR

Nationale DenkTank 2006 presenteert eindrapport

Amsterdam, 11 december 2006 - Een Health Transfer Systeem dat verzekeraars stimuleert om te investeren in preventieprogramma's. Het kost slechts twee ton per jaar en leidt tot een betere volksgezondheid. Zelfmanagementprogramma's voor chronisch zieken die voorkomen dat de ziekte verergert. Overal in het land aparte behandelingscentra voor chronisch zieken. Dit zijn de belangrijkste aanbevelingen uit het rapport 'Recept voor morgen. Een frisse blik op betere zorg voor chronisch zieken' dat Stichting de Nationale DenkTank vandaag om 14.00 uur presenteert in het ING House te Amsterdam.

Het eerste exemplaar wordt overhandigd aan de vice-voorzitter van de Nederlandse Zorgautoriteit Cathy van Beek. Behalve mevrouw Van Beek is een groot aantal vertegenwoordigers uit het zorgveld in Nederland aanwezig.

In 2006 heeft de Nationale DenkTank onderzoek gedaan naar de zorg voor chronisch zieken in Nederland. Door de vergrijzing nemen de komende jaren de kosten en het beroep op arbeid sterk toe, waardoor de toegankelijkheid en de kwaliteit van zorg onder druk komen te staan. In het onderzoek is in het bijzonder gekeken naar de mogelijkheden die taakherschikking en diseasemanagement bieden om de zorg voor chronisch zieken te verbeteren.

Specifiek is gekeken naar vier chronische ziektebeelden: depressie, hartfalen, COPD en artrose. Aan de hand van meer dan 150 interviews en een uitgebreide literatuurstudie is een analyse gemaakt van de belangrijkste knelpunten en kansrijke gebieden in het behandelproces van deze ziektebeelden. Deze knelpunten laten zich groeperen in vier gebieden: preventie, procesoptimalisatie, transparantie en innovatieverspreiding. Deze gebieden vormen de basis voor de adviezen.

Een goede zorg begint bij preventie: de Nationale DenkTank beveelt aan een Health Transfer Systeem op te zetten dat verzekeraars stimuleert om te investeren in preventieprogramma's, zonder dat ze het risico lopen dat deze investering verloren gaat wanneer een verzekerde van verzekeraar wisselt. Invoering van het Health Transfer Systeem zal zorgverzekeraars stimuleren om te investeren in preventieprogramma's. Deze investeringen zullen zich vooral uitbetalen in een hoger niveau van volksgezondheid. Naar schatting is eenmalig 850.000 euro nodig om het systeem op te starten. Het onderhoud kost circa 200.000 euro per jaar.

Voor patiënten die al ziek zijn, moeten zelfmanagementprogramma's aangeboden worden. Deze programma's voorkomen verergering van de ziekte, verminderen het beroep op zorg door taakverschuiving naar de patiënt zelf en leiden tot kostenreducties.

Het behandelproces kan ook worden verbeterd. Allereerst raadt de DenkTank aan eerstelijnszorgcentra volgens het principe van ALINE op te richten, waar de meeste chronisch zieken behandeld kunnen worden. ALINE is een nieuw, door de DenkTank bedacht, concept. Deze zorgcentra zijn multidisciplinair, bieden alle zorg die chronisch zieken nodig hebben in één organisatie en kunnen door taakherschikking en
-verschuiving de zorg efficiënt en doelmatig organiseren.

Dit zijn drie voorbeelden van de adviezen. Op www.nationale-denktank.nl staan alle adviezen weergegeven. De DenkTank heeft bewust gekozen voor een praktische inslag, de adviezen zijn concreet en kunnen direct worden geïmplementeerd door relevante partijen. Bij elk advies geeft de DenkTank aan wie daarin de voortrekkersrol zou moeten spelen.

Stichting De Nationale DenkTank is een non-profit organisatie die zich tot doel stelt de samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen te verbeteren. De Nationale DenkTank kenmerkt zich door een frisse multidisciplinaire aanpak die leidt tot nieuwe inzichten en innovatieve ideeën. In 2006 heeft de DenkTank zich gebogen over de vraag hoe Nederland, in het licht van de vergrijzing, de zorg voor chronische zieken op een aanvaardbaar niveau kan houden


Noot voor de redactie (