Ingezonden persbericht


Gezinsbeleid uit de kinderschoenen in het nieuwe kabinet

De mogelijke coalitiepartijen zitten nu om de tafel. Zouden zij ook spreken over gezinsbeleid? Tijdens de campagne struikelden de partijen bijna over elkaar heen met plannen voor gezinnen. De vraag is niet langer óf gezinsbeleid - nu eindelijk ook in Nederland- op de agenda komt te staan, maar hóe.

Het CDA profileert zich van oudsher als gezinspartij, maar de spotjes van de ChristenUnie lieten aan duidelijkheid niets te over: wij zijn de gezinspartij. De PvdA heeft zich tijdens deze campagne ontpopt als de partij die zich sterk maakt voor kinderen, met zijn eerste programmapunt: kinderen eerst!. Zelfs de VVD, een partij die gezinnen veelal links liet liggen, presenteerde zich als voorstander van gratis kinderopvang. De SP legde waar het maar kon de nadruk op verbetering van de situatie van arme gezinnen.

De Nederlandse Gezinsraad presenteert vandaag een onderzoek naar de plaats van gezinsbeleid bij de verschillende politieke partijen. De conclusies zijn prikkelend: Als de PvdA en het CDA in een kabinet gaan zitten dan is de kans groot dat gezinsbeleid vooral gericht is op kinderen en op normen en waarden. Op deze punten vinden de twee partijen elkaar. Maatregelen om werkende ouders te ondersteunen zullen minder goed uit de verf komen met deze coalitie, zo verwacht de Gezinsraad.

Gezinsbeleid concentreert zich ook op het welzijn van kinderen als de SP of de ChristenUnie zich aansluiten. Treden echter de VVD of GroenLinks toe aan het kabinet dan zal meer de nadruk liggen op verbetering van kinderopvang en verlofregelingen. Opvallend is dat alleen de ChristenUnie zich waagt aan beleid gericht op ontgroening. De kans is klein dat het komende kabinet bevolkingsbeleid op de agenda plaatst.



Ingezonden persbericht