Vanaf twee jaar naar de tandarts

Univé verzekeringen

Vanaf twee jaar naar de tandarts
Zorgverleners en Univé pakken tandbederf jeugd aan

Alkmaar. 'Vanaf twee jaar naar de tandarts'is de titel van het Peuter Tandzorgplan van Univé Zorgverzekeringen en de Noord-Hollandse Tandartsen Vereniging dat op 8 december van start is gegaan. Om de toename van gaatjes en tandbederf bij de jeugd tegen te gaan, worden kinderen in Noord-Holland Noord voortaan op tweejarige leeftijd opgeroepen om naar de tandarts te gaan. Univé meent dat dit plan mogelijk in heel Nederland uitgerold kan worden.

In Noord-Holland Noord en op Texel ontvangen tweejarige peuters voortaan bij het consultatiebureau een oproepkaart voor een eerste bezoek aan de tandarts. Middels posters bij de consultatiebureaus en tandartsen worden ouders gewezen op het belang van tandartsbezoek. Dit is geheel in lijn met de aanbevelingen uit een landelijk onderzoek van TNO over jeugdtandverzorging dat 25 november jl. werd gepresenteerd.

Zorgverzekeraar Univé en de Noord-Hollandse Tandartsen Vereniging werken nauw samen met de regionale thuiszorgorganisaties Evean, Corbis Plus en De Omring om de ouders van de kinderen te bereiken. Univé verwacht dat het Peuter Tandzorgplan veel gebitsproblemen kan voorkomen. Jan Stenger, directeur zorginkoop van Zorgverzekeraar Univé, licht toe: 'De aantasting van het melkgebit werkt door op het volwassen gebit. Lang niet iedereen weet dat. Als zorgverzekeraar voelen wij ons verantwoordelijk voor goede voorlichting. En we hopen, door nu te investeren in de kwaliteit van jeugdtandzorg, verslechtering in de toekomst te voorkomen.'

De aftrap het Peuter Tandzorgplan vond plaats tijdens een symposium over tandzorg voor de jeugd in het Horizon College in Alkmaar. Jan Stenger overhandigde daar aan Mex Meerdink, zoon van AZ speler Martijn Meerdink, de eerste oproepkaart van het Peuter Tandzorgplan. Tijdens het symposium ontmoetten de beroepsgroepen (tandartsen, mondhygiënisten, consultatiebureauartsen en wijkverpleegkundigen) die het plan tot een succes moeten maken, elkaar voor het eerst.

De aanwezigen juichen dit Noordhollands initiatief toe. 'De overheid laat hier een taak liggen. Het is goed dat het in deze regio vanaf nu zo professioneel wordt aangepakt. Het is zaak om er zo snel mogelijk voor te zorgen dat alle peuters in Nederland op tweejarige leeftijd worden opgeroepen om naar de tandarts te gaan. De Jeugdtandverzorging in Amsterdam is ook van plan om in samenwerking met de GGD en de Amsterdamse Tandartsenvereniging een dergelijk project te starten in 2007.' Aldus Ivo Hamers, tandarts en directeur Regionale Instelling voor Jeugdtandverzorging in Amsterdam.

Om ook de politiek in beweging te brengen heeft Univé samen met fusiepartners VGZ-IZA-TRIAS in een open brief aan de kamer gepleit voor het opnemen van het halfjaarlijks onderzoek voor volwassenen in de basisverzekering. Het snijdt aan twee kanten. Er wordt een halt toegeroepen aan de verslechtering van de gezondheid van het 'Nederlandse gebit' en ouders die zelf op hun gebit letten, zullen hun kinderen meer stimuleren in het onderhoud van hun gebit.

Over Univé
Univé Verzekeringen is een coöperatieve verzekeraar en is in Noord-Holland Noord de grootste verzekeraar. Zij werkt zonder winstoogmerk. Univé biedt brand-, zorg-, schade- en levensverzekeringen tegen concurrerende premies en heeft een verzekeringsrelatie met ruim 1,3 miljoen verzekerden. In totaal telt Univé circa 3.100 medewerkers. Ongeveer 1.700 daarvan zijn werkzaam bij de vestigingen in Zwolle, Alkmaar, Heerlen en Assen; circa 1.400 bij de 34 aangesloten Onderlingen verspreid over 150 vestigingen in Nederland. Meer informatie over Univé vindt u op www.unive.nl.


- EINDE PERSBERICHT -
Fotobijschrift (zie bijlage en ook www.anp-photo.nl):
Mex Meerdink, zoon van AZ speler Martijn Meerdink neemt stoer de eerste oproepkaart van het Peuter Tandzorgplan in ontvangst uit handen van Jan Stenger, directeur zorginkoop van Univé.

Noot voor redactie,