Ingezonden persbericht


Persbericht

's-Hertogenbosch, december 2006

Kerstvakantie in het Noordbrabants Museum

Tijdens de kerstvakantie is het Noordbrabants Museum een bezoek meer dan waard. U kunt de sfeervolle tentoonstelling Kunst rond 1900 bezoeken of de moderne design tentoonstelling Dutch village. Breng ook een bezoek aan de Van Gogh presentatie met schilderijen en tekeningen uit de periode toen Vincent van Gogh in Brabant als beginnend kunstenaar actief was. Of anders het Romeins wijnservies met een gedekte tafel uit de tijd van de Romeinen en een feesttafel van nu. Voor de kinderen zijn er drie exclusieve nieuwjaarsaudiënties van de Dikke Hertog. Het museum is daarnaast gratis toegankelijk voor jongeren tot 18 jaar. We zien u graag terug in het Noordbrabants Museum.

Kunst rond 1900 en design van nu (t/m 7 januari 2007)

Vol idealisme bouwden kunstenaars rond 1900 aan een betere wereld. Schilders, architecten en kunstnijveraars verenigden zich om een nieuwe nationale stijl te ontwikkelen en kunst in het dagelijks leven te brengen. Schoonheid en geluk moesten voor iedereen bereikbaar worden. De tentoonstelling getuigt met 250 kunstvoorwerpen van de resultaten van dit idealistisch streven. Tegelijk met Kunst rond 1900 worden Nederlandse ontwerpen van nu getoond onder de titel Dutch village. Tentoongesteld zijn glas en textiel van Hella Jongerius, brons van Studio Job, serviesgoed van Jurgen Beij en de verbrande meubels van Maarten Baas plus 150 andere objecten van jonge ontwerpers i.s.m. Design Academy Eindhoven.

Van Gogh in Brabant

Deze nieuwe opstelling is het gevolg van de bijzonder gelukkige omstandigheid dat het Noordbrabants Museum de komende jaren acht Van Goghs kan laten zien. Deze schilderijen zijn uit de Brabantse tijd van Vincent van Gogh met titels als Boerendorp in de avond, Garenspoelende vrouw, Kop van een vrouw en Mand met aardappels. Behalve aan Van Gogh zelf wordt aandacht besteedt aan kunstenaars met wie hij in Brabant heeft samengewerkt.

Het Romeins wijnservies

Er is niet alleen aandacht voor de bijzondere schat, die in 2004 bij Nistelrode gevonden werd, maar ook voor het gehucht en het wijnritueel. Zo wordt er een computeranimatie van het 'porticus-huis', de woning van de vermoedelijke eigenaar, vertoond. In de laatste ruimte van de presentatie zie je een compleet gedekte Romeinse tafel tegenover een hedendaagse tafel. Zo worden de verschillen, maar ook de overeenkomsten tussen het Romeinse en het hedendaagse wijnritueel zichtbaar. Op zondag 7 januari om 14:00 uur kunt u deelnemen aan een gratis rondleiding over de archeologische afdeling waarbij ook het Romeins wijnservies behandeld wordt. Deelname is gratis u betaalt alleen de toegang tot het museum.

Nieuwjaarsaudiënties Dikke Hertog (voor kinderen van 8 - 12 jaar)

Wegens overweldigende belangstelling in de herfstvakantie heeft de Dikke Hertog besloten om zijn paleis ook in het nieuwe jaar open te stellen voor speciale kindervisites. Op dinsdag 2, woensdag 3 en donderdag 4 januari 2007 ontvangt deze oorspronkelijke bewoner van het paleis de kinderen voor een exclusieve, persoonlijke rondleiding. De audiëntie start om 14:00 uur en duurt tot 15:00 uur. Een afspraak maken kan telefonisch op nummer 073-6877877. Toegang en deelname voor de kinderen is gratis, ouders en begeleiders betalen slechts de toegang tot het museum.

Zie voor meer informatie www.noordbrabantsmuseum.nl Het museum is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 10:00 - 17:00 uur, op zaterdag, zondag en feestdagen van 12:00 - 17.00 uur. Het museum is gesloten op 1e kerstdag en nieuwjaarsdag.

Aan de redacties:

Voor meer informatie of het bestellen van beeldmateriaal kunt u telefonisch contact opnemen met Ingrid van Berlo, tel. 073 - 6877 808 of per e-mail: ivanberlo@noordbrabantsmuseum.nl

Dit bericht werd u toegezonden door:
Ingrid van Berlo
Afdeling communicatie
Noordbrabants Museum
Postbus 1004, 5200 BA 's-Hertogenbosch
tel. 073- 68 77 808.